Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronny har gått ner i varv

Annons

När detta läses smyger Ronny Janering vid öringbäckar och tjärnar nå´n stans i Härjedalsfjällen.

- Bättre sätt att fira 60-årsdagen kan jag inte tänka mig, säger Ronny som just smort rullar och fixat sina spön, när vi träffas långt inne i skogen utanför Sundborn. Här bor Ronny och hustrun Eva sedan 1996 och njuter av lugnet och friden.

- Via goda vänner fick vi korn på den här byn, byggde fritidshus och upptäckte snart att vi dröjde kvar allt längre på hösten, kom hit allt tidigare på våren samtidigt som huset växte.

Det enda rätta blev att flytta hit när jag började varva ner i jobbet.

För dalfolket är Ronny mest känd som Ronnys bil med Toyota på Ingarvet. Och bilar har han sysslat med hela sitt liv. Han växte upp i Hofors och började först som anställd på bensin-och bilverkstad i Storvik.

- Eva importerade mig till Falun och här startade jag eget först med Shellmacken vid Kålgår´n 1959 och sedan började jag sälja bilar 1974.

Först sålde Ronny Renault, höll till i kvarteret Bryggaren. 1981 bytte han till Toyota och byggde 1989 försäljningshallen på Ingarvet.

1999 sålde Ronny sin firma. Branschen förändrades mycket de sista tio åren, gick från liten återförsäljare till integration i en jätteorganisation där man inte var sin egen fast man var sin egen, förklarar Ronny.

- Det var dags att varva ner. Det höll inte med arbetsveckor på 55-60 timmar längre.

I dag har han ett litet kontor i Sundborn där han och Eva sköter en del "efterarbete".

Nu hinner han jaga och fiska, jagar gärna älg men gillar småviltsjakten bäst.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons