Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönndalsskolan har gått till val

Annons

- Vi har jobbat med grupparbeten om riksdag och regering, hur lagar kommer till och hur Sverige styrs, berättar Malou Olersbacken, lärare i årskurs 5.

Alla elever i Rönndalsskolan, från årskurs 1 till årskurs 6 har deltagit. Framförallt är det femmorna och sexorna som lagt ned mycket tid på detta.

Bland annat har man via grupparbeten fördjupat studierna av de olika partierna. Något som sedan resulterade i en rejäl valdebatt i går. Uppklädda i kostym hade vissa elever valts ut till partiledare för att försvara och propagera för partiernas politik. De fick i partiets namn svara på förberedda frågor från publiken.

Efter debatten fick alla elever gå bakom en skärm för att avlägga sin röst.

- Vi lägger ned en hel del tid och kraft på demokratifrågor. I höst kommer vi med hjälp av Rädda Barnen att fördjupa oss i en barnrättsvecka, berättar Malou Olersbacken.

Totalt var det 77 elever som röstade vid Rönndalsskolan i går. Och valresultatet skiljer sig markant från de opinionsundersökningar som finns på riksplanet.

Flest röster fick nämligen miljöpartiet, som i de rikstäckande opinionsmätningarna med nöd och näppe klarar sig kvar i riksdagen.

Så här röstade eleverna:

Miljöpartiet: 25 röster.

Socialdemokraterna: 18.

Vänsterpartiet: 15.

Centerpartiet: 6.

Folkpartiet: 5.

Kristdemokraterna: 4.

Moderaterna: 3.

En elev röstade blankt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons