Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönnäs och Hälla på ny karta

Annons

Det finns ett stort intresse i våra byar att ta reda på hur det var förr. I Rönnäs samlades ett 20-tal personer i går för att lyssna till Märta Ohlsson från länsstyrelsens jordbruksenhet när hon berättade om hur jordbruket växte fram i Sverige från istiden fram till 1800-talet.

- Mellan 1700-talet och 1800-talet skedde det faktiskt en agrar revolution. Den var inte lika plötslig som den franska revolutionen, men minst lika viktig.

- Nya brukarmetoder växte fram och nya växter började odlas. Bland annat potatisen som blev mycket populär bara man upptäckte att det gick att göra sprit på den.

Söndagens träff i Rönnäs bystuga kommer att följas upp senare i år då man kommer att göra fältstudier ute i odlingslandskapet.

Två som också kommer att dokumentera delar av Rönnäs samt Hälla är lärarstudenterna Marit Brolin-Larsson och Elin Lundkvist. Marit fanns på plats i Rönnäs i går och berättade lite om deras projekt.

- Med hjälp av tre kartor; en från storskiftestiden, en ekonomisk karta från 1960-talet och dagens fastighetskarta kommer vi att göra en historisk karta som visar vad som hänt.

- Vi kommer också att ta hjälp av GPS, (sattellitmätning red anm) för att kunna visa exakt hur det ser ut i dag.

Vidare kommer Marit och Elin att dela ut enkäter till alla hushåll i Västra Rönnäs för att ta reda på vad man gör för att bevara kulturlandskapet.

- Samma frågor kommer vi att ställa till kommunen, Länsstyrelsen och EU också. Den första juni är det meningen att vår c-uppsats i geografi som det här är, ska vara klar.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons