Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönnarna spår en kall vinter

Annons

Ingen har väl undgått att fascineras av årets rönnbärsskörd. Den bådar gott för trastar, sidensvansar och tallbitar men knappast för skröpligt folk.

En fröjd för ögat är de i alla fall så länge höstsolen värmer. Men av gammalt varslar de röda bären alltså om en sträng vinter med lite snö.

- Det kan nog stämma till en del, då kalla vintrar ofta är snöfattiga, säger meteorolog Haldo Vedin på SMHI i Norrköping.

Däremot förnekar han att den ringa snömängden skulle bero på att rönnen inte orkar bära två bördor samtidigt. Lika bestämt tar han också avstånd från att tillgången på rönnbär skulle avslöja något om den kommande vintern.

- Men rönnbären är definitivt lika bra på att spå vintervädret som meteorologerna är i dag, erkänner Haldo Vedin.

- Ingen av förutsägelserna har nämligen något som helst prognostiskt värde. Men rönnbären är utan tvekan charmigare att förlita sig på än oseriösa meteorologer.

Haldo Vedin tycker enbart det är snuskigt att utländska meteorologer fortsätter lura människor med sina långtidsprognoser. Mer än en vecka i förväg går det inte att förutsäga vädret, och den som vill se längre kan lika gärna förlita sig på djur och natur.

- Rönnbären har sannolikt höstens goda äppelskörd att tacka för sina liv. Frukterna har tydligen räckt till åt äppelvecklaren, som bara ser rönnbären som första reserv.

Det konstaterar jourhavande biolog Lars-Åke Janzon på Naturhistoriska Museet i Stockholm. Han har dessutom kunnat konstatera att äppelvecklaren haft ett svagt år i år och därför inte heller gått så hårt åt äpplena.

Inne på träd har många säkert noterat att björk och lönn ser trötta ut och misstänkt drabbade av sjukdom.

- Det är så sant och sjukdomen är svamp, som lyckligtvis inte ger trädet några bestående men, förklarar Janet Jandér på länsstyrelsens miljövårdsenhet.

Angreppen gör att björklöven blir gulprickiga på undersidan medan lönnlöven blir vitstrimmiga ovanpå. Orsaken är sommarens fuktiga luft i kombination med torkan i marken. Trösten är att sjukdomen försvinner efterhand som löven faller i höst.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons