Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondeller som konstverk

Annons

Planer på att försköna rondeller i stan har varit aktuell under en längre tid. Förslag och idéer har noga övervägts. Nu har Gatukontoret antagit tre förslag för de aktuella rondellerna.

I går presenterade formgivarna, landskapsarkitekterna Marica Ohlsson och Mattias Ahlgren, tillsammans med konstnären Margareta Marjeta, sina idéer om hur de tre rondellerna kommer att smyckas ut.

Längst i utsmyckningen har Lugnetrondellen kommit. Här pågår arbetet för fullt.

Konstnären Margareta Marteja fick möjlighet att svara för utsmyckningen av Lugnetrondellen, detta genom en pristävling om bästa förslag.

Utsmyckningen består av stora bågar, med fyra punkter. Bågarna symboliserar korsande vägar och markerar ytan för det växande.

- Jag har inspirerats av förankringen i området, här finns mycket idrott, media och utbildning, en plats för spirande möten, förklarar Margareta sitt verk.

Bågarna är förstås målade i Falurött, med neonrör som lyser gult under mörkrets inbrott.

Växtligheten i rondellen kommer första året att bestå av olika sommarblommor, men i höst ska det planteras ölandstok och påskliljor i den så kallade växthusrondellen vid Lugnet.

Utsmyckningen av Holmtorgsrondellen har Mathias Ahlgren skapat. Han är den enda i trion som tidigare arbetet med utsmyckning av rondeller.

Holmtorgsrondellen är lite speciell, den ligger vid en stökig plats med mycket trafik. Rondellen är dessutom inte cirkulär i sin utformning.

Mathias har jobbat med geometri i formen och materialkontraster. Materialet består av plåt och slagg. Plåten är målad i blått.

- Det ser ut som om ett UFO har landat, säger Mathias.

Med Norslundsrondellen, har Marica Ohlson lyckats skapa en tydlig likhet med musikinstrumentet lyran.

- Jag fastnade med en gång för lyrans form. Den är enkel, vacker och associationsrik.

Genom att luta lyran, kan den i ett visst läge se ut som en hoppbacke. Genom att lägga två lyror intill varandra blir det som två kompisar, som ligger där i rondellen. Om man sedan lutar dem lite i förhållande till varandra bli de lite busigare och lekfullare.

- Lyran är ett väldigt gammalt musikinstrument. Norslund är också en gammal plats. Här intill låg ett färjeställe över Runn, förklarar Marica..

- Lyrorna representerar även Falun som musikstad, med musikkonservatoriet och spelmanstraditioner. Att Haraldsbogymnasiet med sina estetiska linjer ligger i området gör det än mer passande att välja lyrans form just här, säger Marica.

- Lugnetrondellen ska vara klar inom kort, Norslundsrondellen blir klar i mitten av september och Holmtorgsrondellen hoppas vi hinna med i vinter, säger gatuchef Anders Liljekvist.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons