Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondellen får vänta

Annons

Leksand Vatten AB, som fått uppdraget att bygga rondellen (etapp 1) under 2003, förordar också trafiksäkerhetsmässiga åtgärder för att få ordning på korsningen vid Övermovägen-Gamla Siljansnäsvägen (etapp 2).

Det råder alltså nya förutsättningar vilket gör att kostnaderna rusar i höjden. Från början skulle enbart rondellen kosta 1,7 miljoner kronor. Ett budgeterat pris som härrör sig från 1999. Dagens pris är beräknat till i det närmaste 2,5 miljoner. Vägverket bidrar med 850 000 kronor om bygget genomförs i år.

Lägg därtill att den nya vägkorsningen vid Övermovägen- gamla Siljansnäsvägen kostnadsberäknas till 1 050 000 kronor. Frågan är om kommunen har råd med en fördyring av den kalibern? Kommunstyrelsens allmänna utskott tog upp ärendet i måndags. Ska man köra projektet i två etapper eller kanske man ska vänta med hela bygget till nästa år? Samtidigt får kommunen ta del av det statliga bidraget 850 000 kronor om rondellbygget verkställs i år.

Politikerna i kommunstyrelsen har bollen vid sammanträdet 14 april. Klart är i alla fall att de ändrade förutsättningarna gör att rondellbygget tidigast kan komma igång efter semestertider.

I en skrivelse till kommunen förklarar Leksand Vattens Gunnar Sundberg de ökade kostnaderna. Dels är budgetpriset för rondellen flera år gammalt.

- Dessutom har vi valt annat material och ändrade metoder gentemot ursprungsförslaget, säger Sundberg i skrivelsen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons