Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondell vid Vasaskolan dröjer

Annons

Planerna på att i höst bygga en rondell ovanför Vasaskolan har skrinlagts - eller åtminstone skjutits på framtiden.

- Innan vi bygger en rondell ska vi undersöka skicket på bron över järnvägen, säger kommunens projekteringschef Christer Lindberg.

Han hyser vissa farhågor för att åtminstone delar av bron behöver repareras.

- Det borde vara så att bron håller för nuvarande trafikbelastning. Men kanske behöver det göras mindre reparationsarbeten, säger Lindberg.

Det är egentligen fel att tala om bro i singularis. Bron på Uppfartsvägen, mellan Vasaskolan och Vindelgatan, består faktiskt av tre brodelar, avslöjar Lindberg.

- Den första brodelen byggdes före 1949, den andra delen 1949-1950 och den tredje 1959-1960. Senast bron reparerades var 1985.

Om kommande undersökningar visar att någon av brodelarna är i så dåligt skick att en reparation blir mycket kostsam, kan lösningen bli att minska bredden på bron.

Undersökningen av bron kommer troligen att göras först i vår. Det innebär att byggandet av en rondell i korsningen Uppfartsvägen-Vindelgatan-Furuhällsgatan av allt att döma blir verklighet tidigast under 2004.

Rondellprojektet har motiverats med trafiksäkerhetsskäl. Framförallt i rusningstid under morgnarna och eftermiddagarna är det intensiv trafik i korsningen. Flera skolbussar kör här på väg till Högbergsskolan samtidigt som många ABB-anställda passerar korsningen, som gående, cyklister eller bilister.

Till detta ska läggas alla promenerande och cyklande barn på väg till Vasaskolan eller Kyrkskolan.

Med en rondell skulle tempot i korsningen sjunka och säkerheten därmed öka. Kostnaderna för en rondell har beräknats till runt 250 000 kronor.

- Anledningen till att vi väntar med rondellen är att vi först vill veta hur tillfarten till rondellen från Uppfartsvägen kommer att se ut.

- Jag räknar med att rondellen blir byggd under 2004.

- Eventuella broreparationer kommer att utföras tidigast under 2005, uppger Christer Lindberg.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons