Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondell ska ge säker trafik

Annons

- Går allt som det ska sparkar vi i gång bygghandlingarna efter nyår, och om vi får pengar kan bygget vara i gång våren 2003, sa Torbjörn Karlsson, Vägverket, vid ett markägarsammanträde i måndags kväll.

Trots annonsering kom endast tre personer plus kommunens representant för att delta.

- Vi har kommit fram till att det här ska vi satsa på. Det här ska vi bygga, konstaterade Karlsson och förklarade i korthet hur arbetet med planering av en cirkulationsplats går till.

Därefter lämnade han över till Vägverkets konsult, Per Thunmarker, som beskrev det förslag som finns över den nya rondell-en, och en gång- och cykelbana.

Thunmarker har genomfört en trafikräkning i korsningen och kunde därför konstatera:

- Med de siffror vi har fått fram vet vi att cirkulationsplatsen bara behöver ha ett körfält. Då blir det en väldigt trafiksäker trafikplats.

Enligt planerna blir rondellen 15 meter i diameter plus 7-8 meter för körfältet.

Strax bortanför rondellen mot Ludvikahållet ska riksvägen byggas upp på en liten bro så att gång- och cykelvägen kan gå under vägen.

- Vi vill ha bort gång- och cykeltrafikanterna från vägen. I och med det här räknar vi med att fler ska gå eller cykla till jobbet, förklarade Thunmarker.

Anledningen till att så få visade intresse för mötet beror enligt Vägverkets Torbjörn Karlsson förmodligen på att kommunen äger den mark som Vägverket behöver ta i anspråk för nybygget. Det krävs inga uppköp av fastigheter från privatpersoner.

Dessutom finns en cirkulationsplats in ritad i detaljplanen från slutet av 1980-talet.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons