Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romantisk meny för två

Annons

Recept: Tobias Bodén, kock och Falubo

Kronärtskocka med
vispat tomat-
och vitlökssmör

1 medelstor kronärtskocka
1-2 tsk salt
ev 1 msk citronsaft

Kronärtskockan

Bryt loss stjälken från kockan, om den finns kvar, och skär av toppen.

Täck kockan precis med vatten, den kommer att flyta så håll ner den mot botten på kastrullen för att se när vattnet täcker. Tillsätt salt och eventuellt citronsaft, ej nödvändigt.

Koka under lock cirka 30 minuter. Kolla om den är klar genom att dra bort några blad, när bladen släpper lätt är kronärtskockan klar.

Vispat tomat- och vitlökssmör

125 g smör
50 g marinerade vitlöksklyftor
1 tomat
salt och peppar

Vispa rumstempererat smör luftigt med elvisp. Hacka vitlöken och blanda ner den i smöret tillsammans med marinaden.

Klyfta och kärna ur tomaten, tärna tomatköttet och blanda även i det i smöret. Smaka av med salt och peppar.

Chili- och limefrästa tigerräkor

200 g skalade tigerräkor eller liknande
1 chilifrukt
2 limefrukter
1 msk smör
1 msk olivolja
salt och peppar

Strimla chilin väldigt fint, smaka på den så att ni vet hur mycket ni tål av hettan. Riv skalet av limefrukterna och pressa ur saften.

Hetta upp olja och smör i en vid panna tillsätt chilin och låt fräsa 15-30 sekunder, tillsätt sedan räkorna och låt fräsa ett par minuter.

Avsluta med att tillsätta det rivna skalet och saften av limen och låt koka in. Smaka av med salt och peppar.

Basilika- och mozzarellafyllt kycklingbröst

1 kycklingfilé
1 påse mozzarella
6-8 st basilikablad
1msk olivolja
salt och peppar

Vänd insidan upp och skär ett snitt på längden i kycklingfilén så att du får en ficka. Salta och peppra i snittet, lägg i basilikabladen och osten och pressa ihop filén lite.

Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i kycklingfilén med översidan (skinnsidan) ner i stekpannan och ge den färg under 2-3 minuter. Salta och peppra.

Slå i 1-2 deciliter vatten i pannan och ställ in den i ugnen på 200 grader i 12 minuter.

Ta ut kycklingen och låt den vila i cirka 5 minuter.

Vänd på den och skär upp den i tunna skivor.

Hasselnötsfylld parmarulad

50 g hasselnötter
2 msk god mild olja (gärna hasselnötsolja, helst inte olivolja)
6 tunna skivor parmaskinka eller serranoskinka
1-2 drag på en svartpepparkvarn

Rosta hasselnötter i varm och torr stekpanna så att de får lite färg och skalet lossnar. Häll över i en matberedare, tillsätt olja och mixa snabbt till en gröt. Kör inte för länge då är det risk att nötcremen blir besk.

Lägg ut skinkskivorna och bred på nötcremen, avsluta med ett par drag med pepparkvarnen.

Rulla ihop skivorna till små rullar.

Marinerade och
korianderfrästa laxkuber

200 g färsk lax
2 msk korianderpulver
1 kruka färsk koriander

salt och pepparsmör

Skär stora tärningar av laxen, cirka tre gånger tre centimeter, rulla dem i en blandning av korianderpulver, salt och peppar. Låt stå och dra några timmar så att en gravningseffekt hinner starta.

Bryn dem sedan hårt och snabbt i smör och avsluta med att rulla dem i grovhackad färsk koriander.

Kall Mango-, papaya- och risnudelsallad

200 g grova risnudlar
0,5 st papaya
0,5 st mango
salt och nymalen svartpeppar

Blötlägg nudlar i väl saltat, kallt vatten tills de är mjuka. Tärna upp mango och papaya i små tärningar.

Häll av vattnet och blanda nudlarna med papayan och mangon. Smaksätt med rikligt med nymalen svartpeppar.

Fruktfat

Välj den frukt som ni tycker om, har tillgång till och som ser vacker och exotisk ut på fatet. Exempelvis:

200 g vattenmelon
200 g bigaråer/körsbär
4 st grön kiwi
4 st gul kiwi
400 g jordgubbar
4 st passionsfrukt

Skär allt i stora bitar och lägg upp dem på ett stort fat eller tallrik.

ANNA KLINTASP

Mer läsning

Annons