Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolls Royce på dalaturné

Annons

Klubben har haft träffar på andra orter tidigare, men nu är det Dalarnas tur. I går startade man med att visa upp bilarna framför Gruvmuseet.

Cirka 130 personer från Rolls Royce enthusiast's club besöker länet denna helg. Och när alla bilar är på plats räknar man med att det blir närmare 60 fordon. I går var det även utländskt besök från Finland med tre bilar.

Detta år är det även 100-årsjubileum för den världsberömda bilmodellen, som av många betecknas som bilvärldens största ikon.

Framför Gruvmuseet glänste välputsad lack och krom i solskenet. Nyfikna besökare beskådade pärlorna. De äldsta bilarna från 1933 betingar ett värde från 100 000 kronor och ända upp till 500 000 kronor.

Tommy Strömberg från Saltsjöbaden gästade träffen med sin Rolls Royce 2530 hp. Bilen levererades utan kaross:

- Jag har själv ritat karossen och fått hjälp att bygga trästommen, berättar Strömberg som är en verklig Rolls Royce-entusiast och även hjälper andra att renovera bilar.

För att ge ett perspektiv på bilbranschens utveckling kan man betänka att General Motors i dag bygger lika många bilar på ungefär tre dagar, som det totala antalet Rolls Royce bilar som tillverkats under alla år; nämligen cirka 120 000 bilar.

I Sverige finns det cirka 700 Rolls Royce-bilar varav 350 stycken är av märket Bentley. Den svenska klubben, Rolls Royce enthusiast's club, är en sektion av den engelska motorklubben och har cirka 300 medlemmar.

Leif Svensson, ordförande i den svenska klubben, tycktes stortrivas i går:

- Det är en fantastiskt trevlig bygd, oerhört vackert. Vi försöker sprida våra årliga träffar. Nu kommer vi att besöka Zornmuseet, Carl Larsson-gården och göra en rundtur runt Siljan, förklarade han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons