Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolig kompis utan päls

Annons

Roffe junior, som hans fullständiga namn lyder, är en skägg-agam. Han bor i ett stort terrarium i familjen Embretsens vardagsrum. Men allt som oftast får Roffe komma ut.

- Jag brukar busa med honom och han följer med mig upp på rummet. När jag spelar tv-spel sitter han bredvid, nerbäddad i sängen, säger Alexander.

Han är allergisk mot vissa pälsdjur, men Roffe är ett säkert kort i det avseendet. Det har blivit allt vanligare att familjer med pälsallergiska barn väljer husdjur som ödla, sköldpadda eller orm.

En reptil är inget substitut för en kelig hundvalp, ingen "pälslös hamster". Men även den här typen av djur har sin speciella charm. Skägg-agamer brukar beskrivas som roliga och nyfikna djur, som gärna söker sig till husses eller mattes kroppsvärme.

Alexanders allergiska bevär har blivit bättre med åren. Men när han var mindre, fick familjens katt flytta. In kom istället Roffe juniors föregångare, Roffe senior. En grön vattenagam som gärna satt på axeln och följde med ut.

- Vi funderade först på en sköldpadda. Men vi tyckte att det här var roligare, säger Alexanders mamma Ann-Sofie.

Efter några år fick Alexander småsyskon och Roffe senior flyttade till Gävle, där han fortfarande bor och har det bra.

Förra året tyckte familjen att det var dags för en ny ödla. Den här gången fick det bli en skägg-agam, som fullvuxen blir 50-60 centimeter.

Eftersom Roffes artfränder bor i öknen, är det viktigt att han har en varm och skön plats i sitt terrarium. Under värmelampan är det alltid 37-40 grader. Terrariet har också en lampa med UV-ljus, som är viktigt för reptiler.

Förutom färska grönsaker elller frukt varje dag, vill Roffe ha levande insekter som syrsor eller larver, med några dagars mellanrum.

Mattias Kärvemo, som säljer många reptiler i sin zoo-affär, poängterar hur viktigt det är att hela familjen är engagerad i djuret, som hemma hos Embretsens.

- Köper man ett sådant här djur, bör man också ha, eller utveckla, ett intresse just för reptiler, säger Mattias Kärvemo.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons