Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf har tröttnat på snigelfart

Annons

- Var ligger miljardsatsningen? Rolf Johansson med dataföretag i Vassbo, "glesbygd" mellan Falun och Borlänge irriterar sig över löften som inte håller.

Rolf går i "väntans tider" för utlovad infrastruktur, bredband. Han har i en skrivelse till Falu kommun, med skyldighet att presentera planer för infrastruktur, återigen aktualiserat myndigheternas satsning.

- Vassbos företagare lovas kommunal information om några dagar, svarar Britt Marie Andersson på kommunens IT-organisation.

Snopet konstaterar Rolf att Falun-Borlänges el och energiverks fiberkabel med höghastighet för datakommunikation ligger strax utanför hans husknut.

- Vi kan koppla in oss, men det betyder egna svidande kostnader. 25 000 kronor för installation, till detta en årlig kostnad på cirka 20 000 kronor. Tyvärr en satsning utanför vår budget.

- När andra företagare rejsar fram på motorväg, får Vassbo företagare utan bredband använda knölig skogsväg. En handfull företagare i Vassbo bromsas i sin ambition att snabbare nå nätet för affärer och kommunikation, påpekar Rolf, med två företag inom familjen.

Agneta Månsson med företaget Örtagårdar säljer örter på nätet. Även den företagsdelen kräver snabbare kommunikation.

Fastighetsbolaget Järntorget AB äger och förvaltar Vassbo. Är de intresserade?

Jan Carles, fastighetschef för Järntorget i Solna, säger att fastighetsbolagets intresse för bredband stiger, om Vassbo får fler hyresgäster.

- Dagsläget för uthyrning av lokaler verkar trögt, men intressenter finns, påpekar Carles.

Rolf Johansson, skattebetalare i Falun med Vassbos telekommunikation över Borlängenätet ligger på "delad glesbygdsgräns".

Britt Marie Andersson på Falu kommuns IT-organisation påpekar att IT-organisatörer undersöker Vassbos bredbandsärende.

- Statliga miljarder har gått till anläggandet av fiberkabel. Själva installationskostnaden är knuten till respektive företagsansvar. I dagsläget ges vissa bidrag till fastighetsnät, vi undersöker möjligheten att koppla på befintlig kabel - och ger Vassbo svar.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons