Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland diggar jazz och samlar deckare

Annons

På Silverstigen bor en riktig discofil och jazzdiggare. Roland Lundberg började samla skivor 1939. Då var det stenkakaor, sen blev det vinyl men i dag består skivsamlingen av tusentalet cd.

- Dom är lättare att hantera, inte minst när man flyttar, förklarar Roland som bytt bostad sedan han fyllde 70.

- Vi har devalverat från Guld- till Silverstigen, skrattar Roland, det blev bättre för Käthie, nu har vi trappat ner så vi bor i en våning på ett plan.

Cd-skivorna pryder sin plats i nya våningen. Favoriterna är Count Basie och Artie Shaw.

Roland, med många år i resebranschen, dök ner i en källarklubb i San Fransico och fick där digga Count Basie livs levande - ett oförglömligt minne...

Roland började 1951 med resebyråverksamhet i Gävle, flyttade till Västerås 1959 i samma bransch, jobbade som stationsskrivare i Trelleborg i början på 1960-talet och kom till Falun som chef för SJ:s byrå i Falun 1964-1970. 1971 var han ett år på Cypern för FN och administrerade resor. Sedan blev Stockholm och Försvarsstaben basen där han 1983 blev chef för stabens värnplikts- och reseavdelning.

När Roland blev pensionär flyttade makarna till Falun och Galgberget.

- Här kunde vi vara till nytta och hjälpa Lasse och Annica med barnen som barnvakt vid behov. Vi hade känningar här sedan de tidigare åren i Falun så det kändes rätt.

Roland var bland annat med att bilda Bad Boys men när han flyttade tillbaka till Falun, var han senior och därmed " för gammal" för badgossarna! Men han simmar tre gånger i veckan, kör långturer på cykel och åker skidor så fort det finns möjlighet.

- Har ett lämpligt spår alldeles utanför knuten. Snart bär det i väg till Storlien igen, för trettionde gången, berättar Roland som varit färd- och reseledare för gänget i många år.

Under den första sejouren i Falun var han medlem i Lions och dess president 1969-1970.

På Galgberget blev han snabbt tjenis med både små stora och gick snart under benämningen Bingo-Rolle.

- Ett hederstecken, orsaken var att jag engagerade mig i Samuelsdals IF och skötte bland annat bingolottoförsäljningen. Fick många nya vänner på det viset, tillägger Roland.

I dag är han hedersmedlem i föreningen, finns till hands vid behov men har trappat ner verksamheten.

- Yngre förmågor träder till, hoppas Roland.

Han har mycket att sköta hemma, samlar på äldre svenska deckare som Trenter, Sunesson, HK Rönnblom, Jan Mårtensson och Maria Lang.

- Saknar en av Holmér men den ska nog dyka upp, hoppas Roland som håller kontakt med många antikvariat landet runt.

Just nu är Roland upptagen med att författa kluriga frågor till säsongens nya tipspromenader som Samuelsdals IF samarbetar med Gruvriskyrkan om.

- Vi har trogna gäster som kommer ända från Grycksbo och småflickorna på skolan här frågar - Roland, börjar inte tipspromenaderna snart? Glädjande att många yngre promenerar och hjärngymnastiserar, menar Roland.

Födelsedagen firar Roland hemma i lugn och ro med Käthie, barn och barnbarn.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons