Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röjningsarbetet inlett i Köpenhamn

Annons

Utrymningen av Ungdomshuset gick förhållandevis lugnt. Men efterspelet innebar att Köpenhamn såg ut som en krigszon. Över 200 personer har gripits och fem skadades under de våldsamma protesterna mot försäljningen och rivningen av Ungdomshuset.

I stadsdelen Nörrebro pågick under morgonen uppröjningsarbetet för fullt. Personal från tekniska kontoret lagade skadorna i gatorna. Det mesta av glaskrosset och gatustenarna som vinit genom luften var redan uppsopade.

Nu är det framför allt graffitin längs murar och väggar som avviker från det normala, rapporterar TT:s utsända.

Utanför Arbejdernes Landsbank står en anställd och försökte torka bort klotter från fönstren. Tvärs över gatan har Johnny Beyer sin färgbutik. Han är också ordförande i den lokala handelsmannaföreningen. Han är mycket upprörd över det som har hänt.

Han uppskattar polisens insatser, men befarar att oroligheterna långtifrån är slut.

Polisen har blivit rosad för insatserna under torsdagen, inte minst på de danska tidningarnas ledarsidor, men Anne Eltard, medlem i Foräldre mod politibrutalitet, är inte helt nöjd. Polisen bidrog till att trissa upp stämningen, anser hon.

Hon kan bland annat berätta om en 13-årig pojke som blev slagen med batong i ansiktet och om en ung man som blev slagen i bakhuvudet och fick näsblod.

Trots de våldsamma oroligheterna kom endast fem människor till skada, bland dem en polis som fick lättare brandskador. Värst skadad var en demonstrant i Christianshavn som fick ett par fingrar bortsprängda när han skulle kasta en smällare.

John Amdisen, biträdande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, beskrev vid femtiden i morse läget som lugnt. Då hade 219 personer gripits, men han kunde inte säga om det fanns några svenskar bland dem.

Tidigare på morgonen var det förhållandevis lugnt på Nörrebro, där oroligheterna startade. Men på Prinssesegade vid Christiania sökte demonstranter konfrontation med polis. Eldar tändes och bilar stacks i brand.

Utanför Ungdomshuset stod på fredagsförmiddagen en stor grön lastbil. Ut ur huset bars stora högtalare och en ljudanläggning. Detta är något som skulle kunna tolkas som förberedelser inför rivningen. Men om och när huset ska rivas är fortfarande oklart.

Det finns fortfarande avspärrningar runt Ungdomshuset och det bevakas av en hel del poliser. Utanför avspärrningarna trängs nyfikna Köpenhamnsbor med journalister. Några större grupper av autonoma syns inte till, rapporterar TT:s utsände.

Utrymningen av Ungdomshuset startade i går morse. På morgonen dök fler och fler demonstranter upp, och oroligheter började att sprida sig.

En demonstration, som startade klockan 17 från Blågårds Plads, urartade. Barrikader byggdes, bål tändes på gatorna och poliser blev bombarderade med gatsten, flaskor, smällare och brandbomber. 36 greps i Ungdomshuset och förhördes av häktningsdomare. 34 blev häktade i 27 dagar, en hölls i fortsatt förvar och en frigavs.

Tidigare på morgonen sade polisen att ytterligare ett 50-tal gripna kan komma att förhöras av häktningsdomare.

TT

Mer läsning

Annons