Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röjare till Sudan

Annons


Vikmanshytteföretaget Scanjack AB har en viktig roll i det krigshärjade Sudan.
Rebellerna och regeringen i landet har tecknat ett fredsavtal. Nu måste miljontals minor röjas undan.
– Just nu har vi en minröjare på väg dit, säger vd Ola
Modigs.

Det är en av Scanjacks tidigare kunder som har fått uppdraget att röja minor i Sudan. Under den 20 år långa konflikten har minst två miljoner människor mist livet och över fyra miljoner har drivits på flykt.
Nu när fredsavtalet undertecknats väntas stora folkströmmar av människor som söker sig tillbaka till sina hemtrakter. För många blir det en tillbakafärd fylld av faror.
– Problemet är att det finns miljontals minor nergrävda i marken. Nu har vi blivit tillfrågade om vi vill ställa upp med en besättning på tre man som ska sköta minröjaren, säger Ola Modigs.
Troligen kommer besättningsmännen att tas från Scanjacks filial i Kroatien. I slutet av april beräknas en Scanjack och besättning vara framme i Sudan.
Besättningen komer att sättas på hårda prov eftersom det inte finns några minkartor uprättade.
– Det finns bara vissa lokala invånare som har kännedom om var minorna liger nergrävda. Är de försvunna så vet ingen var var minfälten ligger, säger Modigs.
Så många som 4,5 miljoner minor kan ligga gömda i marken.
I dagsläget har Scanjack AB 30 anställda. Ola Modigs konstaterar att företaget inte har några som helst problem att rekrytera den kompetens företaget behöver.
– Detta trots att vi ligger lite avsides. Men vi käner att vi har en spännande produkt och att vi gör något positivt. Det gör at vi är en attraktiv arbetsplats, säger han.

Mer läsning

Annons