Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger jobbar borta tio månader om året

Annons

På Tallmon står uppemot tjugo husvagnar sedan några veckor. Alla är här för att bygga världens största pappersmaskin på Kvarnsvedens Pappersbruk. För drygt en vecka sedan stod Roger Olsson från Hudiksvall på tur att parkera husvagnen på gräs- plätten.

Där bor han sedan dess och kommer att göra det fram till mitten av februari nästa år. Då har han gjort sitt på bruket och istället bär det av till Nynäshamn utanför Stockholm för nästa bygge med firman Sjölins smide från hemstaden.

Livet är hårt för de hundratals arbetare som är i Borlänge för att bygga pappersmaskinen. Precis som Roger jobbar de flesta långt från familj och vänner.

- På ett år är jag hemma två månader och borta tio. Efter 17 år är man nöjd, snart får jag se om man får göra något annat på firman, säger han.

Normalt har han möjlighet att åka hem över helgen. För att åka en dag tidigare brukar han och många arbetare med honom jobba extra på veckorna för att kunna åka hem till familjen redan på torsdagkvällen. Även om det är en dag extra, hinner han inte med så mycket när han väl kommer hem.

- Jag har ett eget hus och gillar att hålla på och meka med bilar, men det är mycket av det som blir åsidosatt. När man väl är hemma vill man vara med familjen, berättar han.

Det som gör att han står ut med att vara hemifrån är att de är flera personer från samma firma som reser tillsammans. Sedan finns det en mängd annat bra folk som han träffar på olika jobb.

- Annars skulle det inte fungera, säger han direkt.

Snart lär han få många nya att bekanta sig med. Allt eftersom kommer fler personer till Borlänge för att fortsätta bygget. Flera av dem kommer att tränga in sina husvagnar bredvid Rogers.

Som mest kommer 1 200 personer att delta i bygget. Roger föredrar lite mindre projekt.

- Det här är för stort. För mycket folk är inblandade och det blir mycket röra. Fy fan, det är bara att se alla baracker där nere. Det finns tydligen inte en enda barack att hyra i hela Sverige. Så mycket folk är det.

Roger beskriver skämtsamt sin situation som "ett luffarliv". Men han är ändå nöjd att få bo ensam och inte på vandrarhem där man kan få dela rum med massa andra.

En vanlig dag jobbar han från sju på morgonen till sju på kvällen. Efter arbetsdagen finns inte så mycket att göra, så det blir mest att åka till sitt tillfälliga hem och vila.

- Visst kan man gå ut ibland, men man orkar inte rumla runt när man ska upp klockan sju dagen efter. Det blir oftast att man tittar på tv och läser tidningen. Då är man nöjd för dagen.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons