Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röding som lockbete

Annons

Styrelsen har nämligen ansökt om att få sätta ut ett ton röding i sjön redan under våren.

- Rödingen kan vara svår att få tag i på marknaden men vi hoppas på minst ett halvt ton, säger föreningens ordförande, Leif Lagerquist.

- Vi har årsstämman i maj då det formella beslutet fattas. Styrelsens målsättning är att vi ska sätta ut ett ton röding.

Redan under vårvintern 2004 sattes ett stort antal ensomriga rödingyngel ut i Väsman.

- Den stammen har gått bra. De som fångats ligger i dag på 6-7 hekto.

Det finns uppgifter på exemplar som vägt närmare två kilo.

Det är inte enbart röding som föreningen har ansökt om att få sätta ut under våren. Det ska dessutom sättas ut två ton öring.

- Öringen har varit succé för oss. Vi vet bitar som fångats på närmare tio kilo. Helt klart så trivs öringen i sjön, konstaterar Lagerquist.

En trollingbåt fångade 35 exemplar under två dagar i höstas. De flesta i 2-3- kilosklassen.

- Vi är dock mycket rädda om öringen och vill inte att någon fisk under halvmetern tas upp ur sjön. Gränsen är numera 50 centimeter mot tidigare 60.

Det är ingen större hemlighet att Väsman är en svårfiskad sjö. Den nya insättningen av fisk innebär att utbudet blir större och förhoppningsvis även lättare att plocka upp.

- Vi vill att Väsman ska vara för alla i bygden. Kräftfisket har varit succé för oss och storleken på kräftorna har blivit större vad vi kan se.

- Detta innebär att vi borde få fler kräftfiskare runt sjön redan till hösten, tror Leif Lagerquist.

Omsättningen under fjolåret var närmare 150 000 kronor för fiske- och kräftkort. En något lägre summa än året innan.

I dag innehåller Väsman ett stort antal olika fiskar. Det handlar om gädda, sik, mört, abborre, lake, braxen, öring, röding, asp, id, elritsa, nors och snorgärs för att nu nämna några.

- Det är viktigt med ett stort utbud i sjön. Inte minst för rödingen och öringen som jagar allt som går att äta, påpekar Lagerquist.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons