Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda siffror för Smedjebacken

Annons

Kommunledningskontoret har sammanställt budgetläget i en skrivelse och där framgår det att det främst är barn- och utbildningnämnden som inte klarar att få verksamheten att gå runt på det som budgeterats.

Störst problem har socialnämnden som klampar över med 4,5 miljoner kronor.

Mycket av det som socialnämnden klivit över budget med härrör sig från semesterlöner till personal som varit visstidsanställd. Socialnämnden har aviserat en rad åtgärder som ska innebära besparingar.

När det handlar om barn- och utbildningsnämnden har den minskat personalstyrkan inför höstterminen med cirka 30 personer. Detta ska förhoppningsvis innebära att underskottet minskar något från den 1 miljon kronor som det pekar mot i dag.

De övriga förvaltningarna ser för dagen ut att klara den budget de fastställt.

Kommunledningskontoret drar slutsatsen att klara främst socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden att genomföra de besparingar som aviserats så ska balanskravet klaras.

Det som främst kan skapa oro och underskott är placering av barn inom socialförvaltningens verksamhet och kostnaderna för den friskola som startar i dagarna.

Kommunledningskontoret framför uppfattningen att problemet för de stora förvaltningarna att klara tilldelad budgetram inte ligger i bristande riktlinjer och anvisningar. Snarast handlar det om svårigheter att göra de verksamhetsförändringar som krävs utifrån de ekonomiska förutsättningar som finns.

Kommunstyrelsen har tagit del av skrivelsen från kommunledningskontoret och beslutat att skicka den vidare till revisorerna.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons