Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda nejlikan kämpar vidare

Annons

Röda Nejlikan, baronen, friherren och medborgarättskämpen Eric af Wetterstedt kämpar oförtrutet vidare mot byråkrati och maktfullkomlighet.

- Man måste ha något att syssla med, säger han blygsamt.

Han känner för den svaga människan, och försöker på alla vis hjälpa dessa i kampen mot en alltmer svällande byråkrati.

- Jag har aldrig varit med om en sådan byråkrati som den i Sverige. Den är något i hästväg.

Det var i början av 1980-talet som Eric af Wetterstedt åkte från Göteborg till Leksand för att hälsa på sina vänner som drev Hotell Korstäppen.

- Jag blev sjuk. Jag blev liggande på hotellet i sex veckor.

Under tiden blev han frälst för bygden. Det hela utmynnade i att han flyttade till hockeyns Mekka.

Han började skriva insändare. Insändarna blev bara fler och fler. Folk började höra av sig för att få hjälp att formulera insändare. Efter en tid började också människor höra av sig för att få hjälp mot människor med makt och myndigheter.

Under åren har Eric af Wetterstedt skrivit tusentals brev och telefonsamtalen är otaliga. Brevportot och telefonräkningarna har skjutit i höjden, men vad gör det? Eric af Wetterstedt älskar sin medmänskliga syssla.

1985 fick han smeknamnet Baronen och Röda Nejlikan. Röda Nejlikan var ju faktiskt en engelsk ädling som genom en rad djärva kupper räddade franska aristokrater undan avrättning under franska revolutionen.

Eric af Wetterstedts uppgift är att rädda den lilla medborgaren som hamnat i den ansiktslösa byråkratins irrgångar.

Året var 1922 när Eric af Wetterstedt föddes i Wimbledon i England. Pappan arbetade vid Storas Londonkontor och mamman var engelska. 1925 fick pappan jobb vid huvudkontoret i Falun. 1944 gick Erik af Wetterstedt ut Handelshögskolan i Göteborg. Sedan väntade ett kringflackande liv. Som företagskonsult och marknadsförare tjänstgjorde han bland annat i Hongkong, Kairo, Istanbul, London och Düsseldorf.

- Det var fina år. I Hongkong hade jag både kock, hushållerska och barnpiga.

Eric af Wetterstedt gifte sig och paret fick en dotter.

Födelsedagen firas med nära vänner. Annars blir det lugnt. Blommor i all ära, men...

- Jag har bara en enda vas och den är upptagen med konstgjorda elegansnejlikor, men det finns ju telefon. Slå gärna en signal.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons