Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda moskén rensad

Annons

Över ett dygn efter den våldsamma urladdningen i Röda moskén i Islamabad är det oklart hur många offer striden krävt. Samtidigt är frågan obesvarad om huruvida kvinnor och barn finns bland de döda.

Pakistanska soldater har nu _ över ett dygn efter stormningen av helgedomen_ rensat hela området kring Röda moskén på militanta personer, säger militären enligt AFP.

Tre män dödades under natten och dödstalet steg till 53 bland islamisterna som hade kontrollerat moskén. De döda tros ha stupat tillsammans med moskéledaren själv.

Den delen där den stupade moskéledaren Abdul Rashid Ghazi och hans anhängare haft sina bostäder återstår att finkammas. När det är gjort ska anläggningen rensas på försåtsmineringar.

Journalister kommer att tillåtas besöka moskéområdet senare i dag.

Stormningen natten till i går av Röda moskén efter en veckas belägring riskerar att få ett högt politiskt pris för president Pervez Musharraf. Höga dödstal vore illa för presidenten som genomgår den värsta tiden sedan han grep makten i en militärkupp 1999.

Frågan är vad som hänt de hundratals kvinnor och barn som regeringen hävdat hölls som gisslan i Röda moskén, en uppgift som moskéledaren Abdul Rashid Ghazis anhängare förnekade _ de sade att ingen tvingats kvar.

En del av kvinnorna ska vara anhängare eller hustrur till de radikala muslimer som kontrollerade moskén före militärens ingripande. En av dessa kvinnor är makan till Abdul Aziz, Ghazis bror som förra onsdagen försökte fly moskén men greps iklädd det heltäckande kvinnoplagget niqab.

27 kvinnor och 30 barn tog sig dock ut vid stormningen, uppger krigsmakten.

I regeringens styrkor ska åtta soldater ha dött, medan många tiotals människor från båda sidor fördes sårade till sjukhus i ambulanser som körde i skytteltrafik.

Efter midnatt tycktes lugnet ha lägrat sig över moskén sedan militären tagit kontroll över platsen. En enstaka explosion hördes, troligen från en blindgångare som smällt av med fördröjning.

Soldaterna finkammade de sista utrymmena i helgedomen efter eventuella kvarvarande motståndsmän.

TT

Mer läsning

Annons