Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockig gudstjänst i Säfsnäs kyrka

Annons

- Det har varit min högsta önskan att spela för en sittande publik, berättar Örjan Gustavsson inför den ovanliga spelningen.

Inget var sig likt i Säfsnäs kyrka under söndagen. Framför altaret stod de el-förstärkta instrumenten uppställda och det klargula trumbatteriet lyste i kapp med solen utanför. Gudstjänsten började i sedvanlig ordning med att kyrkklockorna ringde in och alla hälsades välkomna till kyrkan.

Sedan rockade bandet loss med låten Roll over Beethoven. När den ovanliga "psalmen" slutat uppstod en kort stunds tystnad då besökarna märkbart hämtade andan och sedan utbröt kraftiga applåder.

Komminister Aspelin tog därefter till orda och berättade om bakgrunden till varför han bjudit in rockbandet. En av anledningarna var att söndagens gudstjänst också var en upptakt till årets konfirmationsläsning.

Prästen talade om att varje generation lyssnar till olika slags musik och att ofta skiljer sig musiksmaken åt mellan olika åldersgrupper. Söndagens musikval med låtar från 50-70 talet, skulle fungera som en slags musikalisk bro, mitt emellan de äldre kyrkobesökarnas och konfirmandernas musikstilar.

- Jag har förstått att jag nu är gammal (46 år), speciellt när det gäller musik. Efter att ha lyssnat till min 16-åriges sons Hipp Hop musik i bilen insåg jag att jag inte fattar någonting av dagens musik. Men det är inget negativt, det känns faktiskt skönt att förstå det, berättade Mikael Aspelin.

Efter den insikten tänker nu prästen ta tillfället i akt och lära sig mer om dagens ungdomsmusik under kommande konfirmationsläsning.

Efter bön och textläsning spelade bandet passande nog Bob Dylans låt, Knocking on heavens door.

- Det kändes väldigt speciellt att spela den låten här i kyrkan, berättade sångaren Ingemar Hellström efter andakten.

För besökarna kändes denna gudstjänst mycket ovanlig. En tyst fråga väcktes om att gudstjänstordningen kanske skulle behövas moderniseras för att passa denna musikstil. Komminister Aspelin besvarade dock den outtalade fråga då han talade om vikten av en kristen enhetlighet som sammanför trots stora kulturella skillnader.

Avslutningsvis fick kyrkobesökarna i Säfsnäs höra Have you ever seen the rain coming down on a sunny day, och lika ovanligt som regn på en solig dag var denna gudstjänst.

När bandet efteråt kom för att dricka kyrkkaffe utbröt spontana applåder vilket visade på att både gammal som ung uppskattade deras framträdande.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons