Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockad bland mäklare

Annons

-Om det kommit in en fjärde mäklare i Västerbergslagen som övertagit SF så hade vi blivit för många. Det skulle ha betytt att det gått dåligt för alla fyra och att någon riskerat att slås ut, framhåller Margareta Olsson.

Det var chefen vid Svensk Fastighetsförmedling i Ludvika, Sören Hansson, 65, som vid jultid erbjöd henne att ta över rätten att representera SF i Ludvika.

-Margareta är seriös och duktig och blir en värdig representant för SF i Ludvika, säger Hansson som också har uppfattningen att tre mäklarfirmor är tillräckligt i området.

Sören Hansson tänker trappa ned med ålderns rätt och jobba halvtid från den 1 mars. Samtidigt öppnar Föreningssparbanken Fastighetsbyrå på nytt i Ludvika och dit går personalen på SF, sammanlagt fem personer.

Den nya fastighetsbyrån kommer att hålla till vid Storgatan i Svensk Fastighetsförmedlings nuvarande lokaler. SF-skyltarna flyttas upp till Gallerian och sätts upp hos före detta Mäklarcentrum. Den tredje mäklaren i Ludvika är Riksmäklaren vid Eriksgatan.

Sören Hanssons son, 40-årige Mats Hansson, blir platschef för nya Föreningssparbanken Fastighetsbyrå. Han blir också chef för kontoren i Borlänge och Fagersta och kommer att basa över 12 personer.

-Det var väl det som gjorde att Mats nappade. Han får lite större ansvar och det blir lite roligare för honom än att bara sälja hus, konstaterar Sören Hansson.

Hansson senior började som mäklare redan 1970 efter att i yngre år ha arbetat som skogsmästare. Bästa tiden i yrket tycker han var åren 1991-1994 då han hade ett projektjobb åt Assi Domän och uppgiften att sälja jord- och skogsbruksfastigheter.

-Jag är skogskarl och det var roligt att möta en annan kategori människor och få komma ut i skogen. 1994 så startade vi SF här i Ludvika.

SF i Västerbergslagen sålde i fjol cirka 200 fastigheter och bostadsrätter till ett värde av omkring 85 miljoner kronor. Mäklarcentrum noterade ungefär 80 affärer.

-Sedan en tid är det väldigt stor efterfrågan på villor i Ludvika. Utbudet är avsevärt mindre än efterfrågan vilket innebär att det nästan alltid är anbudsgivning på det som säljs i Ludvika.

- Det senaste året har snittpriserna på våra objekt ökat med 80 000 kronor, berättar Margareta Olsson som dock av konkurrensskäl inte vill nämna vad en genomsnittlig villa i Ludvika kostar.

-Av försäljningspriset så tar vi fem procent i provision, omtalar Olsson som har en anställd i Agneta Ekdahl.

Sören Hansson ger en liknande bild av marknaden och nämner att det även i Smedjebacken görs en hel del villaaffärer. Marknaden har inte mattats trots de dystra beskeden från Morgårdshammar AB som tänker göra sig av med 80 anställda.

-I Grängesberg förekommer visserligen ingen budgivning och det är låga priser men vi säljer en hel del hus där också, upplyser Hansson.

Margareta Olsson hoppas givetvis kunna göra ännu fler affärer nu när hon blir representant för rikskända Svensk Fastighetsförmedling. Framför allt ökar möjligheterna att nå nyinflyttade som inte känner till hennes firma, bedömer hon.

-Och så tänker jag lite framåt, jag är ju inte direkt purung längre. När jag en gång säljer rörelsen så kan jag få bättre betalt tack vare att jag representerar Svensk Fastighetsförmedling.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons