Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock är viktigt för Dalarna

Annons

Det finns här en unik mylla som vi inte tagit vara på. Vi har varit för dåliga på att förädla den kompetens som vuxit fram. Det finns ett 60-tal inom sina gebit mycket kända artister som har sina rötter i Borlänge eller Dalarna.

Att etablera sig som artist innebär ofta att man får flytta till Stockholm för att lyckas. Men vi borde med den unika mylla som finns, kunna skapa alternativ som skulle kunna öppna dörrarna för Borlänge som centrum för musikindustri.

Tanken på att Borlänge kommun, Högskolan Dalarna och Piteå musikhögskola tillsammans skapar en högskoleutbildning med temanamnet "Boom-Town" kan vara början på detta.

Utbildningen skulle omfatta instrument och sång, ljud och ljus, dans och arrangemangskunskap. Elever skulle kunna lockas från hela landet.

Att Piteå musikhögskola är beredda att gå in i detta samarbete har sin orsak: Borlänges unika förutsättningar. I rocksammanhang har Borlänge ett mycket gott namn.

Tanken är att denna utbildning skulle kunna starta på våren 2005 för att sedan succesivt byggas upp. Investeringskostnaden handlar om 12 miljoner kronor vilket säkerligen kan finansieras via olika fonder.

I själva driften av verksamheten kommer Piteå musikhögskola att satsa i storleksordningen tio miljoner kronor per år genom att lägga elevplatser i Borlänge. Den andel som Borlänge kommun får ansvara för blir i storleksordningen tre miljoner kronor.

Jag hoppas att politiska beslut om denna framtidsinvestering ska kunna tas före sommaren.

Om Borlänge, med denna utbildning som grund, kan skapa en stark profil i musik-Sverige så öppnar det för en spännande utveckling. Dagens "mylla" förädlas och möjligheter för skivbolag, producenter, bokningsbolag, produktions-bolag, managers, stylister och reklambyråer öppnas.

Det handlar om att arbeta för att skapa en ny typ av företags-etableringar i Borlänge och i länet. Varför skulle vi inte ta chansen att utveckla en förutsättning vi har på ett offensivt sätt?

Varför ska vi låta den unika kompetens som nu finns ligga och gro för att sedan med automatik försvinna till storstäderna?

Boom-Town-projektet är en verkligt framtidsinriktad ide som är värd allt stöd. Här handlar det om att visa att medelstora städer med framtidstro har kraften att bana vägen för något nytt. Det är dags för Borlänge att bli en ordentlig uppstickare i musik-Sverige!

Peter Hultqvist

Kommunstyrelsens

ordförande.

Mer läsning

Annons