Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock &#39n&#39 roll - 50 år

Annons

Året är 1954 och den 12 april är födelsen för en ny musikbaserad ungdomskultur. Ur countrymusik, rockabilly, boogie-woogie och rythm 'n'blues kom det som skulle kallas rock'n'roll. En ny kors- befruktning hade skett.

Den nya musiken gav tonåringarna en egen identitet. Ingenting skulle bli som förr.

Bara några söndagar återstod, att visa upp sig i kyrkan för att bli värdig att konfirmeras till pingst.

Den rituella invigningen i vuxenvärden. Detta kulturella tvärkast från golfbyxor, sandaler och toppluva, till kostym, slips, svarta myggjagare, brylcreme i håret, förändrade mycket för en svensk 14-årig grabb, som också börjat upptäcka tjejer med putande angorajumprar. Tonåringarna hade ännu inte uppfunnits.

Men ännu större förändringar var på gång.

Här hemma i Sverige sjöng Snoddas om Flottarkärlek och tanterna snyftade till Vildandens Sång.

Den här dagen 12 april 1954 i New York hade färjan på väg över Delawarefloden till Manhattan fastnat på en sandbank. Där satt de fast, Bill Haley and his Comets, de skulle få göra sin första inspelning för det stora skivmärket Decca. Inspelningsstudion var bokad för en heldag. Bandet kom inrusande i studion fem timmar försenade.

Nu fanns bara tid att spela in två låtar. Producenten var del-ägare i den ena av låtarna Thirteen Women, som skulle bli A- sida. Två timmar och sex omtagningar ägnade man åt den inspelningen och om 30 minuter skulle de vara ute ur studion.

Sammy Davis Jr väntade redan på sin tur. Inom en snar framtid skulle Sammy, Dean Martin och Frankie Sinatra, Doris Day vara bortblåsta från världens skivlistor.

Stressade, trötta och hungriga satsade Bill Haley och hans Cometer allt i inspelningen av den andra låten som skull bli skivans B-sida. "One, Two, Three... Four a Clock Rock". ekade det i den till inspelningsstudion."We're Gonna Rock Around the Clock!"

Två minuter och 10 sekunder senare hade det sista trumslaget ekat ut. Instrumenten packades ihop. Inspelningstapen fick sitta kvar i bandspelaren till nästa dag. En inspelning som skulle komma att säljas i över 200 miljoner exemplar!

Ingen i studion hade fattat vad som egentligen fanns på tapen och att de varit med om något som skulle komma att ändra den kulturella utvecklingen på jorden. Bill Haley hade sprängt schlagervallen. Men skivsuccén skulle man få vänta på...

Den nya skivans A-sida blev aldrig någon succé. Det var inga radiodiscjockeys som brydde sig om att vända på skivan och spela B-sidan. De hade ju fått betalt för att spela A-sidan.

Skivbolaget skickade även skivan till filmbolagen. Hösten 1954 hade MGM börjat inspelningen av filmen Blackboard Jungle med Glenn Ford, som spelade den jazzintresserade läraren, som spelade jazzskivor för obs-klassens upproriska tonåringar. De krossade hans "stenkakor" och istället spelade och dansade de till rhythm and blues i klassrummet.

Filmproducenten sökte nu efter lämplig bakgrundsmusik till filmens inledning. Glenn Ford brukade ibland ta hem skivbolagens gratisskivor till sin tonårige son.

En kväll när några ur filmteamet var hemma hos familjen Ford hördes musik från tonårsrummet. "One, Two, Three... Four a Clock Rock. We're Gonna Rock Around The Clock!" Detta var låten de sökte! Nästa dag försökte producenten köpa skivan i Hollywoods skivbutiker, men ingen hade hört talas om låten. Skivan de ville ha fanns inte att köpa.

Efter kontakt med Decca fick man rättigheten att använda musiken till filmens inledning.

Filmen hade premiär våren 1955 i USA och tonåringarna rusade till skivbutikerna för att köpa skivan, som inte fanns. Efter några veckor fattade Decca att något stort var på gång. I dag har skivan sålts i mer än 200 miljoner exemplar. En av världens största storsäljare. En av världens mest av andra artister inspelade låtar.

Bland svenska inspelningar kan nämnas Arne Domnerus, Rock-Olga, Sten och Stanley, Rock-Ragge, Harmony Sisters och Galenskaparna m.fl.

Filmen kom till Sverige 1956 med namnet Vänd dom inte ryggen. Utanför Palladium vid Sveatorget i Borlänge spelades Rock Around the Clock i högtalare ut över torget före föreställningarna. Rock'n'rollen var här!

Filmen var barnförbjuden, men hade man konfirmerats och fått kostym, kanske också hatt, samtidigt som man rökte, så att kassörskan i biljettkuren såg det, frågade hon aldrig om åldern.

Tonårskulturen hade nu börjat synas och höras i Sverige.

Man ville gärna vara en sån där "teenage rebel" som dem i filmen. På radio kunde man inte höra den nya rock'n'roll-musiken, men i Sverige fanns 4 000 jukeboxar och där fanns musiken, fem låtar för 1 krona och Coca-Colan kostade bara 60 öre.

Alla rock'n'roll-idolerna kom på film. Bill Haley och hans band såg inte ut som de lät, men Elvis såg ut som rock'n'roll skulle göra.

Nu kom allting på en gång. Mopeder, motorcyklar, bilar, kylskåp, badrum, tonårsrum, grammofoner. De fanns jobb åt alla. Ungdomen började tjäna egna pengar. Det kostade bara 2:25 att gå på bio, färgfilmer i Tecnicolor och Cinemascope med tonårs-idoler som trängde in i våra sinnen och luckrade upp sam-hällets normer och lagar.

En bit in på 1950-talet hade vi fri hastighet i Sverige på vägar, som oftast var byggda för hästskjutsar. I frihetslandet USA var högsta tillåtna hastighet bara 80 km i timmen. Vi köpte trimgrejer till våra mopeder från Höök i Sågen så mopederna gick fortare än 80, flera kilometer ibland, innan de skar ihop. Störthjälm, säkerhetsbälten och rattmuff, glöm det! Marlon Brando körde i MC-skärmmössa och Audrey Hepburn hade bara scharlett när hon åkte vespa med Gregory Peck.

Vi fick knuttar och spättor som söp, slogs och grät i Hedemora så att myndigheterna satte stopp för TT-loppet 1959. Det började bli kallt att köra motorcykel.

Ungdomar fick råd att köpa stora amerikanska bilar. Bilar, som blev mobila tonårsrum, utan insyn från vuxenvärlden. Vi blev raggare och raggarbrudar i bilar som drog två liter milen, inga problem. Bensinen kostade bara en krona litern!

Elvis kom aldrig till Sverige. Han dog av tablettmissbruk 1977. Bill Haley dog av alkohol och tablettmissbruk 1981.

Men Bill Haley kom till Sverige, Hedemora, Borlänge och Sollerön.

GÖSTA JANSSON

Mer läsning

Annons