Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robotförsvar inget EU-ämne

Annons

EU:s utrikesministrar passar i frågan om amerikanska planer på att placera ut missilförsvar i Polen och Tjeckien. I alla fall tills vidare.

Först måste ärendet diskuteras i försvarsalliansen Nato och vid Natos möte med Ryssland, enligt Frank-Walter Steinmeier, tysk utrikesminister och nuvarande ordförande för sina EU-kollegor.

Planerna har väckt en furiös debatt i Europa och Rysslands president Vladimir Putin har slagit ner på dem som varande bevis för att USA vill starta ett nytt kallt krig. Missilsystemet behövs enligt USA som skydd mot robotar från Iran och Nordkorea, men kritiker i Europa ser det som en utmaning mot Ryssland och tycker det ger en obehaglig odör av återupptagen kapprustning.

När EU:s utrikesministrar möttes informellt i Bremen väckte Luxemburg förslag om att diskutera frågan, kanske på nästa ordinarie möte om tre veckor. Unionens representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Javier Solana, har också framfört att missilförsvaret borde diskuteras även i EU-kretsen.

Men en rad länder vill hålla EU utanför. Utrikesminister Carl Bildt ser inga skäl till varför EU ska ta upp det. Det är en Nato-angelägenhet, särskilt som USA finns med i det sammanhanget.

TT

Mer läsning

Annons