Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robotbyggare i kamp

Annons

Ungdomarna, som är mellan tio och 13 år, träffas i Djurmoskolan för att förbereda sig inför en tävling i Cosmoz i Borlänge den 13 november.

- Vi ställer upp med ett lag i First Lego League, FLL. Vårt lag ska tävla mot andra lag om en plats i en skandinavisk final i Bergen, berättar lagledarna Stefan J Eriksson och Agneta Löfgren.

Ungdomarna konstruerar, programmerar och testar robotar som, enligt tävlingsreglerna, ska servera mat, flytta stolar, öppna grindar, flytta cd-skivor, klättra i trappor, spela boll, hämta glas-ögon och mata sällskapsdjur.

Lagen får poäng efter hur väl deras robotar utför de förutbestämda uppdragen.

De ska ska också ta fram fakta och lösa ett teoretiskt uppdrag, som i år handlar om bland annat handikappanpassning, för att ge funktionshindrade samma möjligheter som andra.

Bakom tävlingen står den fristående, icke vinstdrivande stiftelsen First Scandinavia och syftet med FLL är att "stimulera barns intresse för naturvetenskap, teknik och matematik genom engagerande projekt där barnen själva är drivkraften".

År 2 000 arrangerades den första FLL-turneringen i Skandinavien.

- Ungdomarna, som lekt med byggklossar sedan de var små, tycker att det här är en stor och rolig utmaning.

- Dessutom lär det dem samarbete och att respektera varandra samtidigt som det utvecklar deras fantasi, kreativitet och sinne för teknik, förklarar lagledarna, som beskriver tävlingen som en form av aktivt lärande med barnen i centrum.

Hittills har Djurmolaget träffats ett dussintal kvällar och hunnit långt med sina konstruktioner.

- Vi bygger, bygger om, river och förbättrar, förklarar en av killarna, som också - inom ramen för tävlingsreglerna - kontaktat lokala företag och blivit sponsrade med bland annat batterier, fikabröd, anmälningsavgift och träningsbord.

- Än är vi inte helt nöjda, men vi har några kvällar på oss att förbättra robotarna, säger han och sätter igång att bygga om - igen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons