Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robinson blaha, blaha

Annons

- Det här är mycket tuffare och mer äventyr än Robinson. Bara området skrämmer vettet ur en, berättar Halse, som räknar upp några av de faror som lurar i den australiensiska vildmarken där inspelningen pågår:

Här finns 20 av de 23 giftigaste ormarna i världen.

Dessutom en uppsjö av giftiga spindlar och skorpioner.

Stora träd som liknar våra brännässlor. Skillnaden är att man kan känna av brännskadorna ett halvår efter det att man bränt sig.

I området finns världens kanske vackraste stränder, men ingen törs bada vid den här årstiden, inte ens gå en strandpromenad. För här finns livsfarliga maneter, krokodiler och annat farligt i vattnet.

Camp Molloy är liksom Robinson en storsatsning på en tv-serie, och en samproduktion mellan TV 4 i Sverige och norska TV 3. Halse ingår i den norska inspelningen.

Som läkare vid inspelningarna har han haft till uppgift att se till att hålla deltagarna och inspelningsteamet friska.

- Det här går inte att jämföra med Robinsoninspelningen, där läkaren har en mycket tillbakadragen roll. I Camp Molloy spelar läkaren en viktig roll, såväl i rutan som när det gäller att lyckas genomföra tv-inspelningarna.

- Dels är det en förebyggande del där det handlar om att förbereda deltagarna och alla andra runt inspelningen så att de inte blir sjuka.

Och skador och sjukdomar har det varit.

- Vi har klarat oss från orm- och krokodilbett. Däremot har vi haft några kraftiga stukningar, fotledsskador och en hel del utmattningar, några riktigt dramatiska.

Thor Halse har jobbat som distriktsläkare både i Norge och i Dalarna, bland annat på vårdcentralerna i Malung och Sälen. Det har gett honom en bredd som läkare.

- Dessutom har jag, förutom mitt vanliga jobb som ortopedläkare, jobbat en del på Livi. Jag har också varit läkare åt Brages och Korsnäs fotbollslag och åt Team Faluns hockey. Just att ha jobbat med idrottsskador tidigare är en nyttig erfarenhet.

Men hur fixar en ortopedläkare från Falun bett från världens giftigaste ormar?

- Ja, det är ju inte helt enkelt, eftersom litteraturen inte ger någon entydig bild hur detta ska behandlas. Men när jag första gången skulle vara med på Robinson gjorde jag en egen genomgång om hur man skulle behandla olika saker, exempelvis ormbett. Jag har lärt mig en hel del under de två somrarna i Malaysia. Dessutom sarmarbetar vi väldigt nära två paramedicinare från Australien som har mycket god kunskap om de lokala förhållandena, och två personer från Human link, som jobbar med multisport-utövare. Samarbetet har fungerat fantastiskt bra på alla nivåer.

Camp Molloy är både en dokusåpa och en tuff tävling.

- Tävlingarna står i fokus. Det handlar om multisport, där man bland annat ska springa uppför backar, i regnskogen med 15-20 kilos packning i över 30-gradig värme, om forsränning, klättring och montainbike. Deltagarna förlorar upp till 7-8 liter vätska per dag. Att äta och dricka rätt är därför väldigt viktigt.

Halse betonar att det är vältränade deltagare som är med i tv-inspelningen.

- De har genomgått hårda tester och undersökningar innan de tagits ut.

Hur kommer det sig att du blev Camp Molloy-läkare?

- Jag blev tillfrågad, eftersom jag jobbat med Robinson under två år, och samlat på mig en hel del erfarenhet under dessa inspelningar.

Och han ångrar inte att han tagit den här chansen.

- Det här har gett mig otroligt mycket, både som privatperson och läkare. Som privatperson är det ett äventyr, man får lära känna nya spännande människor och miljöer. Som läkare får man nya kunskaper och en mycket bra bredd att stå på.

Under vistelsen i Australien var hela familjen med de tre första veckorna.

- De två äldsta grabbarna blev dessutom kvar där. De skulle lifta runt i Australien ett tag.

Camp Molloy börjar sändas på norska TV 3 vid månadsskiftet februari/mars. Den svenska versionen börjar också sändas under våren på TV 4.

Kommer Camp Molloy att bli en lika stor tittarsuccé som Robinson blivit?

- Det är omöjligt att svara på. Men personligen tycker jag att Camp Molloy är ett oerhört spännande koncept, där förhoppningsvis bäste man eller kvinna kommer att vinna. Jag tycker att det borde bli en succé.


Faktaruta:Ålder: 52.

Bor: Hosjö i Falun. Är från Norge men har bott i Falun de senaste 22 åren.

Familj: Fru Metha och fyra söner: Jon, 20 år, Ole, 19, Marcus, 17, Jakob, 13.

Yrke: Ortopedläkare. Har precis börjat ett nytt jobb på ortopedkliniken vid S:t Görans sjukhus i Stockholm, dit han kommer att pendla från Falun. Han kommer dock att fortsätta att jobba en del extra på Falu lasarett.

Fritidsintressen: Tycker om i princip all idrott, först och främst fotboll. Dessutom musik, film och litteratur.

Aktuell: Som läkare i inspelningen av tv-serien Camp Molloy, som kommer att sändas i norska TV 3.

fakta | Tor Halse


JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons