Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roade och oroade

Annons

Cirkusen anlände under måndag kväll i en lång kolonn längs med riksväg 66. Destination - Ludvika. Uppdrag - att roa och oroa. Det senare med tanke på akrobaternas halsbrytande konster.

Fordonen stod i ring på det lilla fältet bakom brandstationen, med tältet som nav.

Runt manegen fylldes platserna snabbt i väntan på underhållningen. Doften av popcorn fyllde tältet.

Så inleddes showen. Barnens röster tystnade, och deras ögon spärrades upp i spänd förväntan.

Efter att hästkarlen Pavel Doubek ridit runt i manegen - på en häst som får beskrivas som store-bror till Pippi Långstrumps prickiga fåle - följd av en ung kvinna i en sagoliknande, hästdragen vagn avlöpte uppträdandena varandra.

Skrattnivån uppnådde en av sina toppnoteringar då en stor groda gjorde sin kravlande entré.

"Grodan" visade sig strax vara en prins på sånghumör, som med sin sång skrämde prinsessan på flykt. Bröderna Grimm hade nog också dragit lite på smilbanden om de sett det.

Därefter följde jonglörerna Daniela och Anton upp och visade prov på balanssinne och fingerfärdighet, där det slängdes med allehanda föremål.

Duvor av den mer konstnärliga sorten, snarare än den nedskräpande kom därnäst innan publiken raskt fördes in i österlandets mystik av ett par trollkonstnärer.

Lika raska var parets klädbyten i manegen. Med snabba undanmanövrar byttes kläderna i några ögonblick tills alla regnbågens färger hade förbrukats inför en förbryllad publik.

En sömnig pyttepålle av modell shetlandsponny travade därpå in.

Efter en rundtur i manegen gick den lojt och somnade inför förtjust skrattande telningar i publiken. Pavel Doubek hade fullt sjå med att försöka väcka ponnyn, som bestämt drog filten över sig tills publikens uppmuntran lockade upp den på benen igen.

Innan pausen återkom Daniela och Anton igen. Då tog showen en eldfängd vändning.

Paret intog manegen på en lila motorcykel, från vilken det bland annat fotjonglerades med fackelhjul och vanliga facklor. Applåderna drevs under detta nummer upp riktigt högt.

I pausen gavs tillfälle att fylla på förråden med sockervadd, popcorn och allt det som hör cirkusar till. NLT passade på att fråga Mirette Ollila om vad hon tyckte om föreställningen så långt.

-Det är helt suveränt. Jag har inte varit på cirkus sedan jag var liten. Nu sitter vi på stolarna längst fram, så ungarna får titta på riktigt nära håll, sade Mirette.

Alldeles intill red lille Vendela Karlsson på en av cirkusens shetlandsponnyer. Vendela gillade hästarna mest av allt.

Efter pausen fick tre barn ur publiken ta plats i händelsernas centrum.

Två rullskridskoartister dansade i manegen och bjöd därpå in barnen för en improviserad karuselltur och kort dans. Publiken klappade ihärdigt och glatt - decibelnivån nådde nästintill rockkonsertsnivå än en gång.

Av de kvarvarande numren kan nämnas miss Julias kautschukkonster. Hon klev ensam in och demonstrerade de mest omöjliga, eller snarare oböjliga konststycken. Inget att pröva på därhemma, såvida man inte är töjbar som en gummisnodd.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons