Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ro-fyllt sommarjobb

Annons

Båda är nyutbildade. Karin har även studerat kemiteknik, och uppskattar att få omsätta högskolans teori i praktik. Och så ger ju uppgiften nya och oväntade färdigheter.

- Jag kunde inte ro alls i början på sommaren. Men nu går det hur fort som helst, säger Karin.

Vikasjön, som ligger som en "blindtarm" till Runn, visade sig för ett antal år sedan vara övergödd. Orsakerna var flera, men bristfälliga avlopp kring sjön var en stor del av problemet.

Falu kommun drog igång ett stort VA-projekt för att minska utsläppen. Förra året invigdes till exempel det nya reningsverket i Strand. Tanken är att 52 hushåll som tidigare haft enskilt avlopp ska anslutas dit. Det är för att följa upp åtgärdarna som miljöteknikingenjörerna tar sina prover. Kjell-Olof Matsson och Karin Janson tittar på halterna av fosfor, syre och kväve på olika djup i sjön.

Proverna tas på sju olika platser två gånger i veckan. Tanken är att de ska fungera som underlag för en större utredning.

- De dagar vi inte är på sjön, står vi i labbet, säger Kjell-Olof och Karin.

Proverna visar att Vikasjöns botten i stort sett är syrefri. Men Kjell-Olof och Karin tycker inte att förhållandena i Vikasjön på något sätt är extrema.

- Så här ser det ut på många ställen, det är inget ovanligt, konstaterar de. Vikasjöns botten kommer att fortsätta läcka fosfor i många år till. Men det är bättre att få stopp på utsläppen nu, än inte alls.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons