Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningshusets nya liv

Annons

Egentligen skulle det ha jämnats med marken.

Men några idealister i Mockfjärds Intresseförening förvandlade - med hjälp av EU-stöd och massor av ideellt arbete - det rivningsfärdiga Stiftelsehuset till ett charmigt vandrarhem.

Det är en framtidssatsning med en form av backspegel. Genom att rusta det i 1950-talsstil och inreda med tidstypiska möbler har föreningen i princip konserverat 50-talshuset.

- Det är lite av lägenhetshotell över boendet och 50-talsstuket har blivit mycket väl mottaget. Ingen lägenhet är någon annan lik och många gäster och andra besökare tycker att det är en upplevelse bara att se rummen, berättar föreningens kassör Bengt Sundin.

Vid torsdagskvällens årsstämma med intresseföreningen, som är ombildad till en ekonomisk förening med 265 andelsägare - hittills, berättade kassören att det gångna året gett ett överraskande bra resultat:

- Verksamheten har inte bara gått ihop, utan också gett ett överskott. Med tanke på att verksamheten inte pågått under hela året och att vi ännu inte marknadsfört vandrarhemmet ordentligt är det mycket bra.

Mockfjärdshuset hade under fjolåret 1 154 övernattningar fördelat på 509 helg- och 645 vardagsövernattningar. Konferenslokalen var uthyrd 90 gånger och de två kontorslokalerna är uthyrda på årsbasis.

- Inför det här året har vi budgeterat för 1 500 gästnätter. Vi har samarbete med föreningar när det gäller lägerverksamhet och samtalar med golfklubben om att erbjuda övernattnings- och aktivitetspaket för familjer där bara några av medlemmarna golfar, berättar Bengt Sundin.

Han betonar att det ekonomiska utfallet är ett resultat av mycket ideellt arbete och att överskottet flyttats över till årets verksamhet.

- Verksamheten är bra för hela bygden. Många av våra gäster har spenderat pengar på exempelvis mat och aktiviteter i Mockfjärd med omnejd. Vårt överskott underlättar föreningens övriga framtidssatsningar, säger han.

I år kommer föreningen att ordna bland annat en träff för nyinflyttade (22 april), Mockfjärdsdagen (5 juni) och en kulturvecka (sista veckan i juli).

Styrelsen består av Helén Öhman, ordförande, Bengt Sundin, kassör, Ulrika Homman, sekretarere, samt Solbritt Mellembråten, Egon Nyman och Leif Endresen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons