Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningshus blev vandrarhem

Annons

Stiftelsehuset byggdes 1959 och omfattar totalt 14 lägenheter, varav åtta enrummare och resten tvårumslägenheter.

Som ett delprojekt i Vägar till framtiden, ett utvecklingsprojekt som fått EU-stöd med totalt fyra miljoner och ska pågå till sista maj nästa år, har det tidigare rivningshotade hyreshuset rustats upp och inrymmer nu intresseföreningens kontor, två andra kontorslokaler, en konferensanläggning med tillagningskök och ett vandrarhem med elva lägenheter.

Ett av rummen bär namnet Westlunds efter de första hyresgästerna - Hilda och Olle Westlund.

Storfjärden i Västerdalälven har gett namn åt en sjö- och havsinspirerad lägenhet och andra lägenheter har namn som Ängelska och Mormors. Bond-Olles Bussu är jaktinspirerad, KM Mattssons svit är uppkallad efter en legendarisk företagare, Elementhus första vd Walter Wredenfors har gett namn åt en annan lägenhet, Leijonkulan är inredd med möbler och andra föremål som skänkts av kommunens två Lions-klubbar och Flitiga Lisa är inrett för att passa studerande. Ett rum är också elsanerat och i viss mån handikapp- och allergianpassat.

- Att färgsätta och inreda lägenheterna har varit fantastiskt roligt, tycker ideellt arbetande Helen Öhman och Solbritt Mellembråten i inredningsgruppen.

Under de senaste månaderna har de nästan bott i fastigheten, som numera heter Mockfjärdshuset.

- Just nu är mitt eget hem inte precis nystädat, tillstår Solbritt, som också är ordförande i intresseföreningen.

- Det här har varit så roligt att vi kommer att få abstinensbesvär när vi är klara. Vi kanske ska erbjuda oss att göra om Centrumhuset och Hedens skola, skrattar Helen, som är utbildad dekoratör.

De båda inredarna berättar att föreningar och enskilda erbjudits att inreda lägenheter och att två - Gagnefs Ridklubb och konstnärsparet Gerd och Kurt Sjö-kvist - tagit vara på den möjligheten. Dessutom har många andra bidragit med inredning och arbete. Märta Lundgren har virkat grytlappar till samtliga kök, Bengt Sundin har borrat och pluggat och dessutom har diverse arbetsuppgifter utförts av deltagare i arbetsmarknadsenhetens verksamhet i Lindbyn under ledning av Åsa Sjödin.

Börje Bergqvist, projektledare för Vägar till framtiden, konstaterar att Solbritt och Helen ägnat hundratals ideella timmar åt att inreda lägenheterna och att de personifierar den inställning som gjort vandrarhemsprojektet möjligt.

- Rummen har inretts med stor känsla för att väcka intresse och ge bestående minnen.

Det här projektet ska ge bygden en nytändning och vara till stor nytta för turismnäringen, föreningslivet och alla invånare, säger han.

Intresseföreningens ordförande tillägger att ett kommunalt sporthallsbygge i Mockfjärd skulle öppna ännu fler användningsområden för Mockfjärdshuset och vara mycket positivt för hela kommunen.

Vandrarhemmet och och övriga lokaler i huset kommer att visas för allmänheten i samband med Mockfjärdsdagen den 8 juni.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons