Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningsepoken över

Annons

Bärkehus vd, Rolf Bergkvist, håller med om att det låter märkligt att prata om nybyggnation i tider då det ena hyreshuset efter det andra jämnats med marken.

Sedan rivningarna kom igång för ett tiotal år sedan har allmännyttans bestånd av bostäder i stort sett halverats. I dagsläget har cirka 900 lägenheter rivits i kommunen.

Och i höst försvinner ytterligare 90 på Nordlandervägen och Hovslagaregatan. Kvar finns därmed ungefär 1 000 lägenheter, varav cirka 60 var outhyrda vid senaste månadsskiftet.

Tankarna på att bygga nytt har funnits en tid. Rolf Bergkvist säger sig själv vara en av dem som ansett att det kan vara dags att rikta blickarna framåt.

- Jag hoppas att vi har kommit till en vändpunkt. Att först riva och sedan bygga nytt kan som sagt verka paradoxalt.

- Men jag brukar dra en jämförelse till bilhandlare som fasar ut det gamla och ersätter med nya bilar.

Rolf Bergkvist konstaterar också att det inte är någon nämnvärd efterfrågan på bostäder. Visserligen förekommer det uppgifter om att Bärkehus rivit så mycket att det är brist på lägenheter.

Verkligheten, enligt vd:n, är att tiden med gränslös valfrihet är förbi.

- Det går inte längre att ringa upp oss och begära en tvårummare i vilket område som helst. Numera är urvalet begränsat.

Vad gäller förslaget som kommunstyrelsen får på dagordningen räknar det främst in frågan om hur ett framtida hyresboende respektive äldreboende kan se ut.

Uppfattningen är att det även framöver kommer att finnas invånare som inte vill äga sin bostad, utan föredrar att hyra den.

Likaså bedöms kommunens äldreomsorg även fortsättningsvis ha behov av boenden för dem "som inte längre kan bo kvar i eget hem".

Enligt förslaget ska arbetsgruppen bestå av företrädare från bostadsbolaget, miljö- och byggförvaltningen, socialen samt kommunstyrelsen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons