Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningen har börjat

Annons

Enligt uppgifter till NLT beräknas byggtiden till fyra-fem månader. Det innebär att den tyska butikskoncernen kan inviga sina lokaler i Ludvika runt årsskiftet eller någon månad in på 2005.

Företagen som hyrde lokaler i godsmagasinet har successivt flyttat ut under våren och försommaren.

Ludvika Reservdelar har flyttat till före detta Elofs Husvagnar ovanför Hillängsbadet, intill riksväg 66. Ludvika Taxi har flytta in i de lokaler intill Bilmetro i Marnäs där Ludvika Fotbollsklubb tidigare hade sina klubblokaler.

Lennart Helsing, som driver Ludvika Oljedepå och maskinuthyrningen av Cramo har flyttat in i lokaler i Notgården och blivit granne med billackeringen.

De sista flyttlassen gick för bara några dagar sedan och nu i veckan har det satts upp staket runt godsmagasinet och skyltar som upplyser om att tillträde är förbjudet för obehöriga och att rivning pågår.

- Vi smygstartar i dag och kör i gång på allvar på måndag (den 5 juli). Det första vi gör är att montera ner allt som finns invändigt.

- I den delen där taxi höll till finns det asbest och detta material kommer att transporteras till Björnhyttan (sopstationen) liksom en del annat miljöfarligt avfall.

Det uppger Morgan Carlsson som är vd och ägare av företaget Filipstads Specialmaskiner AB, som fått rivningsuppdraget.

- Det blir fråga om så kallad selektiv rivning där allt kommer att läggas i containrar som vi ställer upp utanför.

- Så det blir inte mycket trafik under rivningstiden, kanske bara ett par lastbilar med släp om dagen.

Morgan Carlsson berättar att företaget är månt om att återvinna så mycket som möjligt av det gamla godsmagasinet. Trämaterial kommer att köras i väg för flisning, fönster och vissa inredningsartiklar som vitvaror och garageportar ska säljas.

- Skrotmaterial som går att återvinna, exempelvis järnbalkar, dörrportar, plåt och fönsterbleck, körs till Kopparbergs Skrot och Metall.

Fyra - fem man blir sysselsatta med rivningsjobben och Morgan Carlsson är övertygad om att det inte blir några problem att klara tidsgränsen om att allt ska vara klart när juli blir augusti.

- Vi tror att vi blir färdiga några dagar tidigare. När godsmagasinet är rivet kommer markområdet att läggas i en "limpa" och därefter ska det göras provtagningar för att få klarhet i om det finns några föroreningar i marken.

Lidl får betala Morgan Carlssons firma runt 500 000 kronor för rivningsjobbet. Tidigare har Lidl betalat 2,5 miljoner kronor för den 8 860 kvadratmeter stora tomten inklusive godsmagasinet. Säljare var statliga Jernhusen.

Nybygget blir liksom godsmagasinet en långsmal byggnad. Enligt bygglovet som beviljades i vintras får Lidlbutiken ytor på cirka 2 000 kvadratmeter.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons