Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Riv upp sparbeslutet"

Annons

Det är Ken Swedenborg och Lilly Granberg, tongivande personer i Folkkampanjen för sjukvården och Dalarnas sjukvårdsparti, som anser att driftstyrelsen gjort fel när sparpaketet klubbades.

Swedenborg menar att det finns flera formella skäl för länsrätten att upphäva beslutet:

- Beslutet var inte berett i laga ordning. Det fanns ledamöter som först kvällen före beslutet fick hela underlaget. Det är bara landstingsfullmäktige som efter en riktig beredning har rätt att fatta de beslut som driftstyrelsen nu egenmäktigt tagit sig rätten att klubba.

- Vi anser att beslutet strider mot förvaltningslagen, som säger att man inför viktiga beslut ska inhämta synpunkter från andra myndigheter. I det här fallet borde Dalarnas kommuner behövt yttra sig, eftersom sparförslagen slår väldigt hårt mot vissa kommuner.

- Vi tycker också att beslutet strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Egentligen på alla punkter, men framförallt den punkt som säger att alla ska ha rätt till en god och säker vård.

Swedenborg anser också att länsrätten bör fatta beslut om ett verkställighetsförbud, med hänvisning till att besparingarna varit dåligt beredda.

- Det är i praktiken omöjligt för förtroendevalda att med denna minimala förberedelse kunna fatta övervägda beslut när man fick så dåliga förutsättningar att läsa in sig på ett komplicerat underlag. Man blir landstingsledningens gisslan, anser Swedenborg.

När driftstyrelsen fattade beslutet om de 18 sparområdena deltog inte kristdemokraten Alf Nilsson. I en protokollsanteckning säger han att orsaken var att kd fick förslaget först kvällen innan mötet, och att det inte fanns någon möjlighet till partiöverläggning.

Driftstyrelsen upphörde formellt den 1 juli. Ansvaret för driften av sjukvården i Dalarna har i stället flyttats över till landstingsstyrelsen.

Folkkampanjen för sjukvården, där Swedenborg är ordförande, har också begärt att få uppvakta regeringen om de, som de anser, drastiska nedskärningarna inom sjukvården i Dalarna.

Förutom mer pengar från regeringen vill Folkkampanjen få stöd för tanken att lasaretten i Ludvika, Mora och Avesta kan drivas av personalen i form av ekonomiska föreningar eller som aktiebolag.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons