Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv upp beslutet om servicehusen!

Annons

Vi är oroliga för konsekvenserna av beslutet att omvandla servicehusen i Borlänge till eget boende. Vi är oroliga för vår egen mamma och för alla andra som är i hennes situation i dag och i framtiden.

Ända sedan vår första kontakt med omsorgsnämnden i september förra året, då planerna på förändringar började läcka ut, till de senaste uttalandena av Doris Brodén och Peter Hultqvist, har vi fått veta att "förändringarna innebär inga försämringar".

Trots det får vi nu frågan från behovsbedömaren om vår mamma vill flytta till ålderdomshem. Det vill hon alls inte.

Hon har under snart sex år byggt upp en relation till personalen och de andra boende på Tjärna Ängar,som ger henne den trygghet och den lilla livskvalitet som är möjlig.

Hon klarar mycket väl av att bo på Tjärna Ängar, med nuvarande service, och både hon och vi anhöriga hade hoppats att hon skulle få bo kvar där sina sista år.

Men med de förändringar som nu genomförs, med sämre tillgång till nattpersonal och sjuksköterskor, är hon egentligen för dålig för att bo kvar.

Visst har vi anledning att känna oro. Vi har att välja mellan att låta mamma bo kvar, med den otrygghet på natten det innebär, och att låta mamma flytta, med den ansträngning ett miljöombyte innebär för en gammal människa. Vi väljer det första, ett svårt val.

Vår mammas situation är inte unik, vare sig i dag eller i framtiden. Ska alla gamla som inte kan bo kvar hemma hänvisas till ålderdomshem eller sjukhem i framtiden? Blir det verkligen en besparing?

Vi har förståelse för att kommunen alltid måste se över verksamheter och hitta möjliga besparingar. Men att kostnader lyfts över på landstingen blir ju ingen besparing, sett ur skattebetalarens synvinkel. Kostnaderna dyker ju bara upp på ett annat ställe.

Vilken besparing ger neddragningen av nattpersonal? Står de i rimlig proportion till de negativa konsekvenser som drabbar vår mamma och andra?

Vårt förslag är att man river upp beslutet och inleder en ordentlig diskussion med personal, boende och anhöriga för att finna lösningar som ger besparingar utan att försämra tryggheten.

ANNA MARIA MAGNUSSON

Mer läsning

Annons