Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv Saxdalens skola

Annons

I en skrivelse inför onsdagens möte med tekniska nämndens arbetsutskott klargör Bertil Höök sin syn på de hotade skolorna.

Skulle det vara så att kommunens ledande politiker beslutar sig för att slå igen skolan i Saxdalen är det rimligt att skolan rivs, anser han.

- Skolan är mycket gammal och sliten och naturligtvis i stort behov av upprustning.

- Om skolan avvecklas förordnas att byggnaden omedelbart rivs. En rivning skulle uppskattningsvis kosta cirka en miljon kronor, skriver Höök.

Ska byggnaden renoveras räknar Höök med att kommunen får punga ut med ungefär två miljoner kronor.

- Ventilationen är ombyggd år 2000. Det är yttertak och fasader samt handikappanpassning som måste beaktas vid en eventuell upprustning.

För Håksbergs skola, byggd 1960, föreligger enligt Höök behov av en genomgripande renovering. Höök hänvisar till en kalkyl som gjordes i fjol och där det sägs att kostnaderna blir över 15 miljoner kronor. Han vill dock inte riva skolan.

- Om skolan avvecklas så förordas att byggnaderna utannonseras till försäljning för annan verksamhet. En rivning skulle uppskattningsvis kosta cirka två miljoner kronor, skriver Bertil Höök.

Vad gäller Lilla Parkskolan så vill tekniska chefen att den behålls och används för någon form av skolundervisning.

- En lösning är att den används för den förskoleverksamhet som i dag finns i hyrda lokaler på Kyrkbacken och Furu- vägen. De inhyrda lokalerna är inte ändamålsenliga då takhöjden är låg och lekytorna utomhus är begränsade.

Ett annat alternativ, enligt Höök, är att flytta hit den högstadieundervisning som bedrivs i det "tredje trapphuset" i Parkskolan. Därmed skulle delen med tredje trapphuset kunna rivas.

Anledningen till att tekniska chefen går in i debatten om skolornas framtid är att tekniska förvaltningen ansvarar för driften av skolbyggnaderna.

Som tidigare nämnts i NLT så kommer skolornas framtid att diskuteras i social- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige senare i år.

Politiker har hävdat att det kan bli nödvändigt att lägga ned några skolor om två-tre år. Orsaken är att prognoser visar att antalet grundskoleelever i kommunen minskar kraftigt de närmaste tio åren.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons