Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv muren mellan länen!

Annons

Fokuseringen på sjukvårdsavtalet mellan Dalarna och Västmanland har varit intensiv den senaste tiden. Med rätta, eftersom det är ett avtal som inte är till för invånarna runt gränsen utan mer ett utslag av ett uråldrigt revirtänkande hos de bägge landstingen. Om landstingsledningarna kunde lyfta blicken så finns det lösningsmodeller att studera.

Vårt grannlän Värmland har nämligen avtal med såväl Västra Götaland när det gäller sin västra gräns som med Örebro län när det gäller östra gränsen. Befolkningen i Åmål (Dalsland) med omnejd kan anlita Säffle lasarett (Värmland) och människorna i östra Värmland kan söka sig till Karlskoga lasarett (Örebro län) både akut och inte akut. Man har alltså ett flöde både in i som ut ur landstinget i de här gränsområdena och det för cirka 60-70 miljoner kronor om året.

Och man har garanterat inga telefoner som man hänvisas till när man kommer som vårdsökande och där man måste ringa hem till sitt landsting för att be om lov. Något som våra vänner på andra sidan länsgränsen i Västmanland tvingas göra när de besöker Avestas akut.

Den "Berlinmur", som landstingsråden i Västmanland och Dalarna och deras partivänner byggt upp för befolkningen, borde vara helt främmande för en västeuropeisk stat nu när vi skriver år 2006.

KURT LILJEGREN, JAN ULFBERG, SVEN OLOF EKSTRÖM, VIGAH

Mer läsning

Annons