Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritar nytt i världsarv

Annons

Arkitekten Hans-Göran Skogsjö leder arbetet. Han och ett 20-tal kolleger vid firman håller till på Bergmästaregatan i Falun. Han har just blivit klar med första delen av projektet - att göra en översiktsplan för Tsarskoye Selo golf & country club.

Tsarskoye Selo heter det berömda slott som Katarina II med hov höll till på somrarna. Det ingår i Unescos världsarvutmärkelse för S:t Petersburg. Slottet är nyrestaurerat och innehåller bland annat det kända bärnstensrummet. På området finns en fransk och en engelsk park. Men alla delar är inte upprustade. Ett rysk- och västeuropeiskt konsortium vill bygga om en del av parken och närliggande delar. Guvernören och borgmästaren i S:t Petersburg har varit med i planeringen av projektet.

Det ekonomiska fungerar på följande sätt. Lantbruksuniversitetet är inrymt i en gammal garnisonsbyggnad och behöver nya lokaler.

Universitetet äger mark, denna mark får konsortiet mot att det bygger en ny universitetsbyggnad åt lantbruksuniversitetet. Konsortiet kan å sin sida bygga Rysslands andra 18-håls tävlingsbana för golf, på de nedslitna delarna av slottsparken. Och bygga 400-500 lyxvillor utanför parken som konsortiet kan sälja till rika ryssar och utländska affärsmän. Investeringen beräknas till minst 500 miljoner kronor. Då är inte det nya universitetshuset inräknat.

Sweco FFNS har fått ett par hundra tusen i förskott, men beräknar dra in ett par miljoner om projektet löper på som planerat. Det första spadtaget är tänkt att tas nästa vår.

Det handlar om stora belopp - är ni inte rädda att göra affärer med fel personer?

- Vi jobbar med myndigheterna, borgmästaren och guvernören. Skulle det visa sig att det är oseriöst hoppar vi av, säger Hans-Göran Skogsjö.

Han har lång erfarenhet av internationella projekt och har inriktat sig mot skid- och fritidsanläggningar. Han var med och gjorde översiktsplanen inför OS i Sarajevo. Efter det har han ritat en stor golfanläggning i Kina, en skidanläggning i Oregon, och medverkat i planeringen inför OS i Lillehammer. Med stöd av Sidapengar har han varit med i arbetet för att bevara gamla stan i Hanoi i Vietnam.

Hur fick ni kontraktet om att bygga om området i S:t Petersburg?

- Kontakter. Det handlar om personer som jag träffat ute i världen. Vi har ju byggt skidanläggningar och golfbanor. Det handlar om förtroende från våran sida och från deras, säger Hans-Göran Skogsjö.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons