Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritar bostäder av timmer

Annons

För något år sedan började hon rita timmerhus för nyproduktion. Hon är nu på väg att göra en katalog med olika typer av trähus.

- Att anlita en arkitekt är något som folk drar sig för i dag, säger Anna Blomberg.

När det finns ett par färdiga husskisser att utgå ifrån är det betydligt enklare för de intresserade att säga hur de tänker sig huset och diskutera ett slutpris.

Hon konstaterar att det inte är billigt att bygga ett timmerhus, men det är å andra sidan inte heller ett vanligt typhus.

En familj vid Orsasjön har beställt ett timmerhus som hon har ritat. Husköparen har egen skog och har tagit furor därifrån till bygget. Familjen har haft som önskemål att husets exteriör ska se likadant ut som det hus som tidigare låg på platsen.

Invändigt är det annorlunda. 2000-talets nybyggare har andra behov än 1800-talets.

- Få kan tänka sig att vara utan badrum och toalett, säger hon.

I dag utnyttjar vi husen betydligt mer än förr. Husköparna vill inte betala för kvadratmeter som ska stå oanvända. En annan skillnad är att vi numera förvarar det mesta av våra saker inomhus och har mer prylar och kläder. Förr förvarades mycket i bodar, nära boningshuset.

Råmaterialet, timret, påverkar husets konstruktion. De gamla parstugorna är ofta 5,5 till 6 meter breda, vilket är den längd på stocken som går att utnyttja för timringen. Rummen kan inte bli större än så.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons