Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rita är Faluns nya flykting-samordnare

Annons

Själv läste hon bara svenska i några veckor när hon kom till Sverige, de längre Komvux-kurserna fanns inte då.

- Mina erfarenheter som invandrare är inget jag kan klippa ur huvudet och visa upp och säga: Så här är det. Det färgar mitt sätt att se på livet och greppa problemen, säger Rita Lindqvist.

Hon kom från Budapest i Ungern 1970, som 18-åring. Det var ju innan Berlinmuren föll, men Rita kom inte som politisk flykting utan av personliga skäl.

Dock bar hon med sig minnet av långa sömniga kvällar i fåtöljen när pappa och hans vänner diskuterade politik och ifrågsatte de kommunistiska makthavarna. Pappan arbetade som civilingen-jör och var öppet kritisk till regimens miljöpolitik. Flera gånger blev han inkallad till förhör.

- Jag bar med mig det där. Det är nog grunden till att jag blev intresserad av samhällsfrågor, säger Rita.

Hon skötte gravar på kyrkogården och jobbade på Tempo, Efter många års kamp mot en ogin dam på arbetsförmedlingen fick hon en kontorsutbildning, hon jobbade, läste juridik och tog slutligen en akademisk examen i sociologi.

- Jag är glad att jag inte kom med en stor våg av ungrare, då hade jag riskerat att isoleras i min grupp och mitt språk som en del invandrare gör, säger Rita Lind-qvist.

Hon arbetade på högskolan i Karlstad under många år, undervisade i psykologi och hamnade via en omväg över Göteborg i Dalarna som vuxenlärare, bland annat för invandrare. Hon har också varit projektledare inom näringslivet, bland annat.

- Jag lägger mindre vikt vid vandrande adverb, de finns säkert, men det viktiga är vad jag säger, inte enstaka ordföljdsfel, säger Rita som lägger stor vikt vid kommunikation.

Hon uppfattar en förändring i det svenska samhällsklimatet under 80- och 90-talen. Det har blivit en kärvare attityd mot invand-rare, det har inte drabbat Rita, men hon märker av att det blåser kallare.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons