Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Riskfyllt arbete inom vården"

Annons

Personal inom hemsjukvården vid Ludvika norra vårdcentral jämte lasarettets läkarsekreterare har en riskfylld arbetsmiljö. För sistnämnda kategori gäller när de jobbar helger och är ensamma på skrivcentralen.

Det har arbetsmiljöinspektionen kommit fram till i samband med en tillsynsrunda inom vårdblocket helt nyligen.

Vid inspektionen konstaterades brister i arbetsmiljön vid såväl vårdcentralen som lasarettet. Organisatoriska och sociala arbetsförhållanden anses inte vara systematiskt undersökta. Enligt arbetsmiljöinspektionen i Falun har det heller inte förekommit någon bedömning av de risker som föreligger inom verksamheten.

Anmärkningarna fokuseras i huvudsak på den otrygghet som i förekommande fall upplevs bland personal som ofta eller regelbundet blir satta i så kallat ensamarbete.

Vid Ludvika norra vårdcentral blev det även anmärkning för dålig anpassning av datorarbetsplatserna vid distriktssköterskemottagningen och i receptionen. Det ska man nu ta itu med.

Inspektionen inom lasarettet resulterade i krav på förbättrad säkerhet för läkarsekreterarna som också är i behov av tryggare förhållanden när de arbetar ensamma.

- När de jobbar helg sitter de ensamma inne i skrivcentralen. Det är förvisso låst och det är ingen som har klagat, säger koordinatorn och tillika verksamhetschefen Lisbeth Isaksson.

- Ändå vill arbetsmiljöinspektionen att vi ska göra en riskbedömning och det är naturligtvis helt i sin ordning. Vi ska nu titta över vad det kan finnas för risker och se vad vi kan göra för att förbättra situationen, lovar hon.

- Men i övrigt fick vi inga anmärkningar på lasarettets arbetsmiljöer.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons