Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerna kartlagda

Annons

Berit Sjödin började projektjobbet i februari och avslutar projektet sista juni.

I detalj har hon studerat innerstaden och dess hus. Framkomligheten till husen vid brand, vilka hus som är värdefullast att rätt och som ska prioriteras vid storbrand, hinder för brandfordon, var vatten ska tas om storbrand uppstår och mycket annat finns nu klara papper på.

Det har visat sig att ett helt gammalt kvarter bara kunde nås genom en enda port som var låst. Nu finns nycklar till porten i brandfordonen.

Två platser ska göras i ordning vid Ljusterån där pumpar kan sättas upp och varifrån slang kan dras om det blir storbrand.

Det finns kartor över varje gata och varje kvarter hur brandfordonen ska komma fram.

- Inventeringen leder till att det blir parkeringsförbud på vissa gator där de riskerar att hindra framkomligheten för brandfordon, berättar Ulf Grundström.

Det gäller Kristinegatan (delen Gränsgatan-Östra Långgatan), Åsgränd (delen Gränsgatan-Storgatan), samt Vattugränd (delen Östra Långgatan-Västra Långgatan).

I Eksjö finns en liknande brandriskinventering genomförd och den har sin grund i en inventering gjord i Trondheim i Norge.

- Vi har lånat idéer från Eksjö, men Berit Sjödins jobb är ändå ett pionjärarbete, förklarar Ulf Grundström.

Intresse för Säters bandriskinventering har visats från flera andra kommuner, bland annat Falun. På tisdag kommer folk från Räddningstjänsten i Gävle till Säter för att se hur Säter arbetat.

Berörda fastighetsägare i Säter har ställt sig mycket positiva till projektet, berömmer Ulf Grundström.

Grundström och Börje Nordh ska nu jobba vidare med att kontakta fastighetsägare för frivilliga överenskommelser för att reducera brandspridningsriskerna.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons