Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar vi att dränkas?

Annons

Våra lokaltidningar har refererat ett sammanträde i Borlänges byggnadsnämnd, och där man i ett ärende om utbyggnad i Årby tagit upp ett remissvar från kraftbolaget Fortum.

Bolaget ger där ett förslag att höja den nuvarande lägsta nivån på golv i byggnader från 109,5 meter över havet till 111,0 meter över havet, alltså fyra meter över normalvattenstånd vid Torsång.

Byggnadsnämnden beslutar att skriva ett brev till länsstyrelsen om det. Det känns ha samma syfte som att tala som för mamman att katten pinkat på bästa mattan.

Ett vattenflöde som höjer nivån i älven nedanför Domnarvet och i sjöarna Ösjön och Runn med fyra meter över normalt vattenstånd är en katastrof.

Det innebär att byarna Tylla, Räfstylla och Torsångs centrum med kyrkan, skolan och caféet svämmas över, delar av bebyggelsen i Årnäs och Malmtorget i Falun dränks med två meter vatten och öarna i Ösjön och Runn försvinner till stora delar under vatten.

Älven flyter över Räfstylla och kanske tar en ny bana över Verkbäcken och Kårtyllasjöarna. Stoppar över huvud taget Långhags kraftverk för denna vattenström.

Av en artikel framgår att detta fenomen skulle kunna uppkomma genom ett dammbrott. Är detta sant, då borde byggnadsnämnden och vi andra reagera med oerhörd kraft och åtminstone kräva att kraftbolag och regleringsföretag tar sina vinstmiljarder och omedelbart förstärker dammar och kraftverk.

Dessutom måste vattendammarna ändras så att regleringen av flödet sker med hänsyn till att flödestoppar minimeras och inte för att vinsten ska maximeras. Vinsten måste få komma i andra hand.

BOSSE I BROSTUGAN

Mer läsning

Annons