Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar sju års fängelse för dubbelmord

/
  • Tillbaka till häktet. Den 18-årige mördaren fördes efter rättegången tillbaka till häktet. Där får han vänta en vecka på domen som kommer nästa fredag. Till höger står hans försvarare Johan Matz.
  • Yrkar skadestånd. Advokat Daniel Karfs yrkade i går att 18-åringen ska betala 50 000 kronor i skadestånd för kränkning till den mördade kvinnans äldste son och till den mördade mannens syster.

Annons

I går berättade den mördade kvinnans äldste son om den svåra tiden efter det ofattbara våldsdådet natten mot den 24 november 2006. På andra kortsidan i rättsal fyra i Falu tingsrätt satt den åtalade 18-åringen som erkänt mordet på föräldrarna.

- Min mor var glad och stolt över sitt barnbarn. Hon gick ut med barnvagnen och det var en jättebra hjälp.

- Min sambo ringde på fredagen för att höra om mamma ville gå ut med flickan. Men det blev inget svar och hon ringde inte tillbaka, berättade sonen.

På lördagen den 25 november fick han ett telefonsamtal från Falu lasarett. Han fick höra att den 18-årige halvbrodern varit med om en trafikolycka och blivit skadad.

- De sa att han tagit sin pappas bil och verkade berusad. Jag åkte till Prästgatan. Tyckte det var märkligt att ingen öppnade. De åkte ingenstans utan att meddela oss. Och jag hittade ingen nyckel. Min sambo anade oråd och tingde polisen, berättade mannen.

Den polis som tagit sig in i huset genom att bryta upp ett källarfönster kom ut på husets framsida.

- Hon sa att båda var döda. Hela mitt synfält blev vitt.

Sedan den mördade kvinnans son berättat om chocken och tiden efteråt vände han sig mot den 18-årige halvbrodern.

- Jag vill att du ska veta att jag varje dag undrar över det här.

- Bad mamma för sitt liv?

- Eller bad hon för ditt liv?

18-åringen hade hela tiden blicken i bordet och tittade inte vid något tillfälle mot sin halvbror.

Rättegången avbröts flera gånger efter begäran om stängda dörrar. Det var när 18-åringen skulle förhöras. Vid ett tillfälle var rättegången stängd för allmänheten och media under 45 minuter.

Vice chefsåklagare Patrik Säflund berättade i sin sluplädering att 18-åringen erkänt morden och att han bakom stängda dörrar berättat om mordnatten.

- Hans berättelse stämmer överens med förhör. Vid första förhöret visste han inte vilka uppgifter som gick att kontrollera och villka som inte kunde kontrolleras. Han lämnade upgifter som bara gärningsmannen känner till.

När det gäller påföljden förklarade åklagaren att det inte går att döma en 18-åring till livstids fängelse. Men att det är möjligt att döma till fängelse som motsvarar 14 år.

Med det som brukar kallas ungdomsrabatt innebär det en påföljd på sju år.

18-åringen blir kvar i häkte i väntan på dom i målet som kommer den 9 mars.

Mer läsning

Annons