Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar mycket för väldigt lite

Annons

I den politiska diskussionen har kommunledningen slagit dövörat till och inte redovisat något enda övertygande argument för etableringen. Till vilket gagn är den för Leksand?

En till tre arbetstillfällen i Leksand och Borlänge är inte tillräckligt vägande för att ta risken att fördärva vattnet i Nedansiljan och det lokala öringbeståndet i hela sjö- och älvsystemet. Leksands Företagarförening har med goda skäl avrått och pekar på Leksands ställning som väletablerat turistområde.

Vid den senaste politiska sammankomsten (KSAU prot. 14/11) kastade ordföranden helt plötsligt fram något som han kallade "ett kompromissförslag", nämligen en odling om 250 ton per år (i dag produceras 125 ton) med möjlighet till successiv utbyggnad upp till det dubbla (500 ton). Som om det skulle utgöra någon skillnad.

En expansion till den dubbla volymen måste med nödvändighet ändå göras stegvis. Det var ett lätt genomskådat trick för att överrumpla oss förespråkare för ett Siljan med klart och rent vatten.

Ärendet är en av de största miljö- frågorna som Leksands fullmäktige haft att ta ställning till. Det gäller inte en fiskodlings volym utan gäller en av de viktigaste förutsättningarna för Leksand utveckling - en ren miljö att bo och verka i och att kunna erbjuda besökande att få uppleva, gäster, släktingar, bekanta och turister.

De bystyrelser och andra sammanslutningar som engagerat sig i frågan är talesmän för uppskattningsvis två tredjedelar av kommunens invånare. Härtill kommer kyrkans yttrande som visar på odlingen som ett störande estetiskt inslag i kyrkogårdens omedelbara närhet.

Det går snabbt att förstöra Leksand varumärke, en naturskön bygd med en god kultur-, företags- och boendemiljö, men det kan ta generationer att på nytt etablera Leksand som ett kvalitetsmärke. Vill kommunens centerledning ta på sig det ansvaret?

Vi upprepar vad byarna flera gånger har begärt. Bo Pettersson, lämna för en kväll det slutna sammanträdesrummet! Bjud in byarna, kyrkan och företagarna (hotell, näringsställen och butiker) till ett offentligt möte. Du får då tillfälle att redovisa dina och dina närmaste politikers skäl för satsningen på fiskodling och vi, som är skeptiska eller motståndare till satsningen, har möjlighet att redogöra för våra bevekelsegrunder.

RONNY SVENSSON SUNE BJÖRKLÖF RONNY SVENSSON ÄR GLESBYGDSFORSKARE FRÅN LEKSAND OCH SUNE BJÖRKLÖF ÄR FÖRFATTARE OCH FOLKPARTISTISK LOKALPOLITIKER

Mer läsning

Annons