Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar långa straff

Annons

Enligt vice chefsåklagare Sven Erik Lind tillhörde större delen av den narkotika som hittades i friggeboden 45-åringen från Borlänge. Han hade lämnat ifrån sig partiet till 48-åringen, för att han själv skulle sitta i fängelse under en månad.

Som bevis för att handel med partiet under tiden förekom, samt att 45-åringen var väl medveten om detta, spelades ett antal avlyssnade telefonsamtal upp i rätten. De två misstänkta emellan, samt samtal till och från ytterligare en person. Den mannen hördes upplysningsvis under rättegången och fick då tillfälle att lyssna på och kommentera de aktuella samtalen. I ett av dem fick han höra sig själv fråga 48-åringen om han hade tjack.

- Tjack. Jag säger tjack. Ja, men jag kommer inte ihåg allt vi pratade om. Kanske var det öl, förklarade han i rätten.

Ölaffärer. Det är också 45-åringens förklaring på vad det hela handlar om. Han hade bara varit fri i ett par dagar när narkotikabeslaget gjordes och för polisen har han hela tiden vägrat att kommentera saken. Vid häktningsförhandlingarna har han dock sagt att det var just ölaffärer det handlade om.

En version, som han vidhöll i tingsrätten.

För att övertyga om det, visade advokat Tore Noreberg ett beslagsprotokoll från tullen, som visade att 45-åringen för en tid sedan faktiskt fått betala böter för att han tog in en stor mängd öl i Sverige. En del av det ska 48-åringen ha fått förtroende att sälja till den man som hördes i rätten, under tiden som han själv satt inne.

- Vanlig svensk grammatik. Lyssna på telefonsamtalen. I dem talas det om en halv och en. Låda, alltså. Inte ett halvt och ett. Alltså gram, som när man talar om narkotika, förklarade 45-åringen.

Under rättegången hördes också 48-åringens före detta sambo. I två polisförhör, det senaste från den 20 mars, har kvinnan sagt att hon sett både narkotika och vapnet i friggeboden. För henne ska också 48-åringen ha berättat att detta tillhörde 45-åringen.

Men när hon skulle återge sin berättelse i tingsrätten, ändrade hon sig.

- Han sa aldrig till mig vems det var. Jag drog mina egna slutsatser.

Kvinnan vände sig själv till polisen ett par dagar innan de båda männen greps, för att anmäla att hon blivit hotad av sin före detta sambo. Vid det tillfället sa hon att han sagt att han skulle "sätta ett skott i pannan" på henne. Men även det var hon under rättegången osäker på.

- Det kan ha varit så att jag drog min egen slutsats där också, sade hon.

Till hotet av sambon nekade också den misstänkta 48-åringen. Men han erkände innehav av vapnet och narkotikapartiet. Något han skulle förvara under en dryg månad. Åt vem ville han dock inte säga.

- Jag kan inte gå in på det. För min egen säkerhet, förklarade han.

Mannen, som sedan många år är bekant med 45-åringen, hade bara bott i Borlänge i ett par månader när narkotikatillslaget gjordes. Under den tiden hade hans eget narkotikamissbruk accelererat.

För rätten berättade han att han under ett dygn kunde ta upp emot 10 gram amfetamin. Narkotika han själv inhandlade i Stockholm och finansierade genom pengar han fått under en tidigare anställning.

- Telefonsamtalen? De kan ha handlat om öl eller en bilaffär. Jag minns inte, men jag har i alla fall inte sålt någon narkotika, sade 48-åringen.

48-åringens försvar, advokat Göran Lock, bad rätten att inte med automatik bedöma de brott hans klient erkänt som grova. Narkotikan förvarades bara och överläts aldrig till någon annan. Likaså vapnet, som inte ens var laddat när polisen hittade det i friggeboden.

- Kontraktsvård är den påföljd min klient ställer sig mest positiv till.

45-åringens advokat, Tore Noreberg, gick ut lite hårdare. Han vill att hans klient frikänns och sa att åklagaren fått alla att tro att hans klient var skyldig, men att det inte räcker.

- Det ska vara ställt utom allt rimligt tvivel. Och det är det inte.

- Kanske var det så att narkotikan inte skulle förvaras? Den kanske var hans egen. Det kan mycket väl vara så, sade Noreberg och syftade då på 48-åringen.

Men åklagaren är övertygad. Narkotikan tillhörde 45-åringen och förvarades av 48-åringen under fängelsetiden. Öl- och bilaffärer ser han som rena efterhandskonstruktioner. I sin slutplädering sa Sven-Erik Lind att han väl förstod att 48-åringen inte ville berätta för vems räkning han förvarade narkotikan. Vad han däremot inte förstod är att om 45-åringen blivit felaktigt åtalad, varför har inte 48-åringen sagt någonting om det?

- Ni är ju vänner. Hade jag försatt en oskyldig vän i den här situationen, hade jag gjort allt som stod i min makt för att ställa allt tillrätta, sade han och yrkade på att de båda männen ska dömas till fleråriga fängelsestraff.

Öl eller narkotika? Och vad tillhör vem? Det är ska rätten nu försöka utröna. I väntan på dom, som meddelas på onsdag i nästa vecka, är de misstänkta männen fortsatt häktade.

Fotnot: Tidningen har tidigare skrivit om ytterligare tre män, två från Falun och en från Gagnef, som omnämnts av polisen i samma härva. Detta är dock två separata mål och enligt åklagaren har inte narkotikabeslagen något känt samband.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons