Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar knäckas av stress

Annons

- Och det värsta är att man inte är ensam. Jag känner många småföretagare som är i samma situation, suckar Karl-Erik Sigfrids.

Det handlar om företagare som har så mycket att göra att all tid går åt att klara produktionen och tjäna pengar. Resultatet blir att de inte hinner med att skapa en riktig affärsplan och tänka efter vad man vill göra med sitt företag.

Karl-Erik Sigfrids är ett exempel. Han driver företaget Byggteknik i Malung AB, som har fyra anställda med varierande arbetstid och en omsättning på sex miljoner kronor. Verksamheten omfattar det mesta från byggkonsulting till arbete med värmepumpar.

- Mitt liv har blivit otroligt stressigt. Jag sitter på kontoret, telefonen ringer samtidigt som någon står bredvid och vill prata. Då ringer plötsligt båda telefonerna samtidigt. Tillslut blir man så frustrerad att det inte går att göra någonting. Då är det naturligtvis omöjligt att också fundera på hur verksamheten skall kunna utvecklas.

Karl-Erik Sigfrids berättar att det inte är omöjligt med 70 timmars arbetsvecka. När det sedan är dags för helg kommer smällen:

- På fredagskvällen är jag så trött att jag bara sover hela helgen. Under semestern får jag ofta ångest över att man inte är på jobbet för man vet att där är det så mycket att göra. Vi är ju ett serviceföretag och kunderna får inte bli missnöjda.

Karl-Erik Sigfrids sätter handen mot ena fickan och berättar sedan att för honom är det en självklarhet att ständigt bära med sig novalukol och samarin. Det hårda arbetstempot har bland annat resulterat i magsår och sur mage.

- Jag vet att regelbunden motion hjälper den här typen av problem. Men jag hinner inte. Jobbet tar för mycket tid.

Karl-Erik Sigfrids säger att det är många småföretagare som har lika tufft arbetsschema. Han berättar om en företagare i Sälen som var nära att lägga ner sitt företag med 14 anställda.

- Han orkade inte med det hårda arbetstempot. Men nu ger han företaget en ny chans, sedan han gått med i Almis projekt för att hjälpa företagare att få en lösning på dessa problem.

Karl-Erik Sigfrids finns också med i det "styrgruppsarbete" som Almi startat i Malung och på flera andra platser i Dalarna.

- Poängen är att jag har ekonomi och vill anställa en person som kan bli avlasta mig. Men jag vet inte hur jag ska föra för att hitta rätt person som ska syssla med rätt saker. Det hoppas jag få hjälp med nu. Samtidigt bildas ett nätverk av företagare med liknande problem. Det är viktigt, säger han

.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons