Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar fängelsestraff för dödsolycka till sjöss

Annons

- Det är uteslutet med annan påföljd än fängelse, hävdade Olle Sohlberg, medan 40-åringens försvarare, advokaten Thomas Wikner, yrkade på villkorlig dom med samhällstjänst.

- Jag tror jag törs säga att han avtjänat sitt straff redan, sade Wikner. Han mår fruktansvärt dåligt och det är knappast troligt att han kommer att begå brott i framtiden. Frivården anser honom lämplig för samhällstjänst.

Det var en vacker sommarkväll den 27 juli i fjol när 40-åringen i hög fart, cirka 22 knop, med sin två ton tunga båt körde rakt in i 72-årige Lennart Erikssons eka ute på Siljan, utan att dessförinnan ha upptäckt ekan.

I går, en vacker vårdag nästan åtta månader efter olyckan, stod 40-åringen åtalad vid Mora tingsrätt, misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik samt grovt vållande till annans död.

Dom i målet meddelas den 25 mars.

- Det är väldigt tråkigt det som hänt. Det finns inte ord för det. Fruktansvärt, men det går inte att backa tillbaka tiden, sade den bedrövade 40-åringen som slutord efter ett par timmars förhandlingar.

Några dagar före den tragiska dödsolyckan i fjol fyllde mannen från Västerdalarna 40 år. Han och två kompisar planerade en båtfärd med övernattning på Siljan.

En hel del alkohol konsumerades kvällen och natten före olyckan och dessutom till lunch samma dag som olyckan inträffade vid halv åttatiden på kvällen.

Alkoholkoncentrationen i blodet uppmättes efter olyckan till 2,32 promille. Gränsen för grovt sjöfylleri går vid 1,0 promille.

40-åringen erkände gärningarna, men överlät till tingsrätten att bedöma om brotten skulle anses som grova. Att han inte upptäckte ekan utanför Nusnäslandet innan det var för sent, förklarade han med att han för tillfället tittade på sjökortet. När han tittade upp igen såg han ekan och mannen, men hann inte gira undan.

Det finns inte så många rättsfall att luta sig emot beträffande sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Biträdande chefsåklagaren Olle Sohlberg valde att jämföra brotten med trafikbrott och vållande till annans död i samband med rattfylleri. I ett sådant resonemang hamnar straffsatsen på cirka ett års fängelse, vilket Sohlberg yrkade på även i detta fall.

Den förolyckades bror fanns med som målsägare vid förhandlingarna med advokat Åke Söderman som målsägarbiträde. Dödsboet yrkade på skadestånd av 40-åringen med 35 320 kronor, varav merparten är kostnader för begravning och gravyr på gravstenen. Brodern yrkade dessutom på 25 000 kronor i skadestånd för sveda och värk. Den åtalade medgav båda beloppen.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons