Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Risken är stor att siffrorna kommer att öka i framtiden"

Annons

- Allt går i perioder men under de 15 månader, som jag har arbetat här, handlar det om ett 10-tal besök i snitt om dagen. Den siffran har varit konstant.

Vad som oroar mest är att besökarna blir allt yngre.

- Det är en klar ökning av ungdomar runt 20 år. Många söker för blandmissbruk och inte minst rena droger.

De som kommer till rådgivningen söker oftast frivilligt hjälp.

- Det är verkligen jättebra att de flesta kommer frivilligt. Den som kommer till oss ropar på hjälp om råd för att bli kvitt sitt beroende.

- Vi kan ge råd om var hjälp finns att få. Vidare har vi tillgängliga socialsekreterare. Detta om vi anser att det skulle behövas en längre behandlingsform för patienten.

- Varannan måndag finns även en läkare på plats som kan skriva ut mediciner, ge råd och stöd samt samtala med den sökande.

Kommunen har även tillgång till en öppenvårdsavdelning, som kallas för Lyran, på Storgatan.

- Den som så önskar kan få träffa två alkoholterapeuter alla vardagar i veckan, berättar Ulla-Britt Ögren.

- När missbruket nått den här nivån kan det ofta bli frågan om ett dagligt behandlingsprogram under sex veckor. Då måste patienten besöka oss varje dag.

Även om inte antalet patienter har ökat så ser Ulla-Britt Ögren med stort allvar på de nyligen presenterade försäljningssiffrorna av alkohol.

- Det är ett stort dolt problem där många sitter hemma och super. Inte minst har det dagliga drickandet haft tendenser att öka.

Risken är med andra ord stor att det handlar om en fördröjningseffekt och därmed en kraftig framtida ökning av missbrukare.

- Jag är rädd för att så är fallet. För många som söker upp oss är risken stor att man är för sent ute.

- Det är enbart individen själv som kan göra något åt sin situation. Vi kan endast lyssna, ge råd och samtala med patienten.

- Patientens egen vilja är direkt avgörande för att alla former av behandling ska bli lyckad. Avslutar Ulla-Britt Ögren.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons