Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för ras vid sandmagasin argument för en ny vägdragning

Annons

Folkpartisten Kjell Carrander passade under debatten om det nya jämställdhetsprogrammet på anklaga nämndordförandena från socialdemokraterna för att vara bromsklossar för jämställdhetsarbetet.

Han berömde dock Maria Pettersson (s) för hennes entusiasm och eldiga tal för jämställdheten och för att hon fick med sitt parti på att skärpa formuleringarna så att "sträva efter" byttes ut mot tydligare mål.

De värsta bromsklossarna är enligt Carrander kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson och räddningsnämndens Lars Bergman. Men den tredje på Carranders värstinglista var den som tog åt sig, kommunalrådet Roger Stål sa att han inte tror att kvinnorna i hans parti låter sig stoppas av broms-klossarna.

- Det här jämställdhetsprogrammet måste bli hårdvaluta, framhöll Stål.

Om fyra år ska programmet revideras.

NLT:s avslöjande från i somras om den hemlighållna rapporten från SSAB 1980 om att sandmagasinet i Håksberg kan rasa debatterades.

Mauritz Bropetters (c) förklarade att han inte hade hört ett ord om denna rasrisk under alla sina år i politiken då riksvägen diskuterats och han fann det ytterst anmärkningsvärt.

Han avslöjade också att han fått veta av en initierad källa att sandmagasinet i Håksberg innehåller kommunens värsta radonförekomst.

Roger Stål (s) erkände att inte han heller hade hört talas om SSAB:s kartläggning av rasriskerna. Men efter att han fått frågan av Bropetters hade han satt sig in i ärendet och kunde konstatera att kunskapen om sandmagasinet finns hos kommunen och hos Vägverket så någon ny riskutredning behövs inte.

- Så nu när vi ska börja diskutera riksvägsfrågan finns rasrisken med när vi ska titta på alternativ riksvägsdragning. När jag läste avslöjandet i NLT så var det första jag tänkte på att vi fått ett kanonargument för en ny riksväg, sa Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons